Afbeelding
Foto: Jaap Mak

Zorgen over bouw appartementen

Algemeen

SCHERPENZEEL Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een bestemmingsplan voor 24 appartementen aan de Vierzinnen en de Nieuwstraat. De omwonenden zijn niet blij.

Woningcorporatie Woonstede wil op Vierzinnen de woningen 2 tot en met 12 en op de Nieuwstraat 50 tot en met 56 slopen. Het is de bedoeling dat er 24 appartementen voor in de plaats komen. Er zijn 15 woningen aan de Vierzinnen gepland en negen aan de Nieuwstraat. De provincie Gelderland en Waterschap Vallei en Veluwe hebben de kans gekregen om te reageren op de plannen. Zij hebben goedkeurend gereageerd.

De omwonenden hebben ook gereageerd. Een van de reacties geeft aan dat de privacy van de bewoner zal verminderen. Vanaf de eerste verdieping kunnen de nieuwe overburen bij hen naar binnen kijken. Dat zal ook tot waardevermindering van de woning leiden, stelt de inspreker in zijn reactie. Ook vreest de inspreker dat de nieuwe woningen voor extra parkeerdruk in de buurt zullen zorgen. Er zijn zes openbare parkeerplekken in de buurt. Die zijn bedoeld voor bezoek. Hij vreest dat de bewoners van de appartementen op die plekken gaan parkeren.

Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat er binnen de dorpsgrenzen een aantal woningen gerealiseerd wordt, omdat de vraag naar woningen nu eenmaal groot is. Ook snapt het college dat de bebouwing een verandering voor de bewoners betekent. Maar als ze het met de huidige situatie vergelijkt is haar conclusie: ‘Van een onevenredige aantasting van het woon- en leefklimaat kan hier niet worden gesproken.’ Ze geeft aan dat de bewoner altijd een vergoeding voor de waardevermindering van zijn woning kan vragen.

Op de parkeerplaatsen laat het college een rekensom los. ‘Bij de ontwikkeling van dit project is gekeken hoeveel parkeerplaatsen op basis van het bestemmingsplan Parapluplan parkeernormen nodig zijn bij de 24 te realiseren appartementen. Voor sociale woningbouw wordt uitgegaan van een parkeernorm van 1,6, zodat er totaal 39 parkeerplaatsen moeten komen. Op het terrein van de ontwikkelaar zullen 33 parkeerplaatsen worden aangelegd. Bij het realiseren van de ontsluiting van plan Heijhorst op de Nieuwstraat zijn 6 parkeerplaatsen aangelegd ten behoeve van de woningen, die op deze locatie worden gesloopt. Het is hierdoor logisch deze 6 parkeerplaatsen toe te rekenen aan de nieuwe appartementen. Totaal komen hiermee 39 parkeerplaatsen ten behoeve van de nieuwe appartementen.’ Een andere inspreker meent dat de appartementen qua uitstraling niet op deze plek passen. Hier komen mensen het dorp binnen en dat vindt hij geen gezicht. De gemeente vindt appartementen op die plek juist passend en zegt dat de woningen goed ingepast zullen worden.

Meest gelezen