Voormalig Hotel Restaurant de Witte Holevoet
Voormalig Hotel Restaurant de Witte Holevoet Foto: Jaap Mak

Thomashuis achter de Herbergier

Algemeen

SCHERPENZEEL Achter het pand op de Holevoetplein 282 zal een Thomashuis gebouwd worden. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders ten minste voor aan de gemeenteraad.

Aan het Holevoetplein 282 was vroeger het befaamde restaurant en hotel De Witte Holevoet gevestigd. Die horecagelegenheid is gestopt. Nu zit daar de Herbergier, dat is een kleinschalige voorziening voor mensen, die lijden aan dementie. In het stuk wordt dat overigens keurig ‘mensen met geheugenproblemen’ genoemd. De zorgaanbieders willen achter De Herbergier een Thomashuis bouwen. Dat is ook een kleinschalige voorziening voor mensen met een beperking. Er zal daar plaats komen voor 9 mensen met een beperking, die samen met de zorgondernemers een gezin gaan vormen.

Om het Thomashuis te kunnen realiseren moet het bestemmingsplan veranderen. Dat gedeelte van het plan heeft nu nog de bestemming ‘horeca’. Dat gaat veranderen in ‘maatschappelijk’. Het college van burgemeester en wethouders vindt dat het ingediende plan prima in de omgeving past en vraagt de gemeenteraad in te stemmen.

De omwonenden grijpen de kans om hun mening te geven aan en dienen gezamenlijk en afzonderlijk zienswijzen tegen de plannen in. Ze vinden dat door de bouw van het Thomashuis hun privacy minder wordt. De gemeente geeft als antwoord: ‘Met betrekking tot vrij uitzicht kan aangegeven worden, dat er in de loop van de tijd ontwikkelingen kunnen plaatsvinden, die niet voorzien zijn, maar wel passend zijn op een locatie. Het plangebied ligt binnen bebouwd gebied, waar het mogelijk is dat er extra bebouwing gerealiseerd kan worden.’

Ook wijzen de omwonenden er op dat in de structuurvisie staat dat de openbare ruimte aantrekkelijk en groen moet blijven. Ze vinden dat de bouw van het Thomashuis daarbij niet past. In het antwoord van de gemeente staat dat er enkele oude bomen gekapt zullen worden en dat dit zonder vergunning kan. De bomen staan niet beschreven in het eerder genoemde plan.

De gemeente heeft er begrip voor dat omwonenden het niet leuk vinden als bomen waar ze al jaren naar kijken, worden omgehakt. De gemeente wijst er op dat de bomen op privéterrein staan. Deze opmerkingen hebben er wel voor gezorgd dat de gemeente nogmaals zorgvuldig gaat kijken naar de groene inpassing in het gebied. Ook vinden de omwonenden dat het proces niet open is geweest. Ze zeggen dat er informatie is achter gehouden en dat er onjuiste informatie verspreid is. Ze dachten dat er een tuin voor de bewoners van de Herbergier zou komen. De gemeente heeft een andere mening.

Meest gelezen