'Deze mensen hebben hulp nodig na een spannende tijd.'
'Deze mensen hebben hulp nodig na een spannende tijd.' Foto: Pixabay

Pleidooi voor opvang asielzoekers in beschikbare panden

Algemeen

SCHERPENZEEL – Annet van Riel, fractievoorzitter van PRO Scherpenzeel, wil asielzoekers uit Ter Apel in Scherpenzeel onderdak bieden. ‘Er zijn panden in het dorp, waar we hen een menswaardige opvang kunnen geven,’ zegt zij. Onder meer Huize Scherpenzeel is volgens haar geschikt.

Annet van Riel heeft het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over de mogelijkheid om asielzoekers in het dorp op te vangen. ‘Er slapen momenteel mensen die gevlucht zijn voor hun leven, op stoelen in een opvangcentrum,’ vertelt Van Riel. 

‘Een opvangcentrum dat bedoeld is voor een paar honderd mensen maar er meer dan 1.000 moet herbergen. Deze mensen hebben een afschuwelijke tijd doorgemaakt met de opruk van de Taliban, terwijl ze voor Nederland, of voor andere Europese landen, van groot belang zijn geweest,’ weet Van Riel. 

‘Ze hebben een vreselijk angstige tijd gehad. Wij kunnen ons allemaal de beelden nog herinneren van de chaos rondom het vliegveld. Het minste wat we kunnen doen is deze groep mensen, waaronder veel kinderen, een menswaardige opvang bieden. Dat stukje humaniteit is wat wij vanuit ons dorp kunnen bieden,’ vindt Annet van Riel. 

Scherpenzeel biedt wel statushouders een plek om te wonen, maar heeft nog geen plek voor asielzoekers. ‘Er is momenteel geen crisisopvang voor asielzoekers in Scherpenzeel. Wel vangen we natuurlijk statushouders op, die een verblijfsvergunning hebben gekregen voor 5 jaar. Dat zou ik zelfs geen opvangen willen noemen, die mensen hebben het recht gekregen om hier te wonen,’ stelt Van Riel.  ‘Zij krijgen een huis toegewezen en moeten gaan inburgeren. In tegenstelling tot wat veel rechtse partijen zeggen krijgen ze niet hun hele inboedel cadeau. Dit wordt betaald van een lening - in de bijzondere bijstand- die ze gewoon terug moeten betalen,’ legt Annet van Riel uit. 

‘PRO Scherpenzeel is van mening dat er in Scherpenzeel best leegstaande panden te vinden zijn, of gebouwen die tijdelijk even gebruikt kunnen worden, tot de ergste crisis bij de AZC’s voorbij is. Zo staat Huize Scherpenzeel voor het grootste gedeelte leeg, alleen de benedenverdieping wordt momenteel gebruikt,’ zegt Van Riel. ‘De asielzoekers slapen ondertussen nog op stoelen in Ter Apel. In een warm en mooi dorp als het onze zijn toch wel een paar plekken te vinden waar we een paar mensen een tijdje kunnen opvangen?’ vindt Annet van Riel.

Meest gelezen