Frans van Zaalen aan het opruimen
Frans van Zaalen aan het opruimen / foto: Stichting HelemaalGroen

Frans en HelemaalGroen

Algemeen

SCHERPENZEEL Frans van Zaalen (63) woont sinds acht jaar in Scherpenzeel. Hij werkt als vertaler en is HelemaalGroen gebruiker vanaf de start van dit burgerinitiatief. 

Jaren geleden had hij het plan om een soortgelijke app te maken, dat is toen niet gelukt. Tot zijn verrassing ontdekte hij HelemaalGroen, waarin hij veel van zijn ideeën terugvindt. Frans is tevreden over de ondersteuning die zijn gemeente biedt aan zwerfvuilrapers, zoals het beschikbaar stellen van materiaal. Hij ruimt uitsluitend buiten de bebouwde kom. Eerder woonde Frans in Leusden waar het gelukt is om een grote groep mensen te enthousiasmeren voor actief zwerfvuilrapen. Hij doet daar nog altijd mee aan de tweemaandelijkse opruimochtend. Leusden heeft al 94 deelnemers bij HelemaalGroen. 

De app is handig en eenvoudig in gebruik (app.helemaalgroen.nl). Wie waar heeft opgeruimd vindt Frans het leuke eraan want dat kleurt de kaart van Nederland groen. Dat geeft hem het gevoel dat hij niet alleen is, ook al loopt hij in z’n eentje. Er liggen veel grondstoffen voor hergebruik op straat. Frans scheidt in zijn golftrolley met zorg alles wat hij opraapt, hij heeft daar twee afvalringen met stevige zakken aan bevestigd en leverde al vele kilo’s blikjes, flesjes en glas in. Opruimen is voor hem een prettige motivatie om te gaan wandelen en hij wordt vrolijk van een opgeruimde omgeving. Sinds het statiegeld op plastic flesjes vindt hij die nauwelijks meer. Nu de blikjes nog vanaf 2023. Statiegeld werkt dus. Van al het afval vindt hij piepschuim het meest vervuilend, zeker op de korte termijn. In een blokje van 10 cm3 zitten 10.000 bolletjes. Voor piepschuim stopt Frans als hij kan, op elke afvalronde komt hij het tegen.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand, indien niet ververst, verkleurt het lijntje oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige -9100- vrijwilligers begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is stimulerend om de eigen route te kunnen zien, maar ook die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land (www.helemaalgroen.nl). In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of in een scootmobiel. Scherpenzeel telt nog nauwelijks vrijwilligers bij HelemaalGroen. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft laat de gemeente Berkelland wel zien met inmiddels 459 deelnemers (meer dan 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen! Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen is dat wel.