Burgemeester Wimar Jaeger
Burgemeester Wimar Jaeger / foto: Ted Walker fotografie

Veel Scherpenzelers zetten zich in voor crisisopvang vluchtelingen

Algemeen

SCHERPENZEEL Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger is zeer trots op de vele Scherpenzelers, die zich de afgelopen weken hebben ingezet om van een leeg, verlaten pand aan de Dorpsstraat een gezellige en veilig onderkomen voor de crisisopvang van vluchtelingen te maken. ‘Ik zeg uit de grond van mijn hart: dank je, dank je,’ sprak Jaeger tijdens de gemeenteraadsvergadering.

‘Ik ben een trotse burgemeester,’ zei Wimar Jaeger. ‘Veel Scherpenzelers hebben de laatste weken onder leiding van zeer betrokken ambtenaren en een gemeenteraadslid veel werk verzet om van een leeg pand een gezellige plek voor vluchtelingen te maken.’

‘Zaterdag heeft de regionale crisisopvang de deuren geopend. Het is een crisisopvang, dus niet geschikt voor een langer verblijf. Mensen zullen na twee, drie en uiterlijk vier dagen vertrekken naar een plek die meer geschikt is voor een permanent verblijf,’ aldus Wimar Jaeger.

‘In de periode dat de vluchtelingen in Scherpenzeel zijn, verzorgen we de registratie, doen we medische checks en bieden we een eerste schouder om de angst, de pijn en het verdriet van de oorlog te verwerken,’ zei de waarnemend burgemeester.

‘Veel mensen hebben geholpen met tapijten leggen en schilderen. Ze hebben goederen ingezameld,’ vertelde Jaeger. ‘Veel Scherpenzelers zullen de komende tijd nog veel moeten doen om te zorgen dat er eten en koffie is en dat er af en toe een wasje wordt gedaan.’

‘Ik ben een trotse burgemeester en ik hoor dat men aan mijn lichaamstaal kan zien hoe ik over zaken denk. Ik hoop dat u kunt zien dat ik heel trots ben. Uit de grond van mijn hart wil ik zeggen: Dank je, dank je, dank jullie wel,’ zei Wimar Jaeger.

Enkele weken geleden organiseerde de gemeente Scherpenzeel een informatieavond over de crisisopvang in Culturhus De Breehoek. Toen was het al opvallend druk bij de tafels waar vrijwilligers zich konden opgeven. 

De meeste mensen zeiden dat de vluchtelingen uit Oekraïne hulp nodig hadden en dat ze voor dat doel graag de handen uit de mouwen wilden steken. Toen was het ook al duidelijk dat het een uitdaging zou worden de noodopvang op tijd gereed te maken. 

Er is dag en nacht gewerkt. ‘Het doet me goed dat veel inwoners hun schouders onder medemenselijkheid zetten,’ zei Wimar Jaeger.

Meest gelezen