Afbeelding
foto: Jan van Dijk

Bestemmingsplan Nieuwe Koepel ter inzage

Algemeen

SCHERPENZEEL Het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk De Nieuwe Koepel zal voor inspraak en vooroverleg ter inzage worden gelegd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten.

Voor de locatie De Nieuwe Koepel, gelegen tussen Nieuwstraat, Koepellaan en Vlieterweg, is een plan uitgewerkt voor de bouw van maximaal 450 woningen. De locatie is nu overwegend agrarisch in gebruik, met in het westen een volkstuincomplex en in het zuidoosten een enclave van bebouwing waar ook wordt gewoond. Om woningbouw mogelijk te maken is het nodig het bestemmingsplan aan te passen. De raad heeft in maart 2021 besloten tot aankoop van de gronden van ontwikkelcombinatie Consortium De Nieuwe Koepel. Daarbij zijn kaders meegegeven voor de nadere uitwerking van het woningbouwprogramma zoals betaalbaarheid en het onderzoeken van de gevolgen van diverse ruimtelijke ontwikkelingen in het dorp, waaronder De Nieuwe Koepel, voor de algehele verkeersafwikkeling. Het overleg met de ontwikkelcombinatie over het woningbouwprogramma is in volle gang. De verwachting is dat dit medio juni kan worden afgerond. Ook het verkeersonderzoek loopt nog. Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan vormt het raamwerk van de nieuwe woonwijk en een belangrijke onderdeel voor het bestemmingsplan. Binnen dit raamwerk kunnen de verschillende woonbuurten verder ontwikkeld worden, waarbij de volgende uitgangspunten zijn gehanteerd:

Om de kwaliteiten van de zuidrand te behouden en versterken is het belangrijk om langs de bestaande lijnen te ontwikkelen. Deze lijnen worden gevormd door wegen en landschappelijke elementen zoals waterlopen, sloten en bomenrijen. Het landschap ziet er vanuit de lucht uit als een lappendeken die opgedeeld wordt door sloten en bomenrijen. Vanaf het maaiveld ontstaat zo een opeenvolging van doorzichten en deels gesloten landschapskamers. Het water in het gebied vloeit af richting de Lunterse Beek. Om het watersysteem te completeren dient er een waterloop door De Nieuwe Koepel gelegd te worden die het dorp met de Lunterse Beek verbindt.
De bestaande recreatieve routes lopen met name door het omliggende landschap. Doordat het huidige plangebied niet openbaar toegankelijk is zijn de meeste routes noord-zuid gericht. Door een aantal verbindingen door De Nieuwe Koepel te leggen wordt het gebied geopend voor recreatief gebruik en krijgen de toekomstige bewoners de mogelijkheid om ‘ommetjes’ te maken.
Het bestemmingsplan De Nieuwe Koepel gaat uit van een globale bestemming woongebied waarbinnen diverse functies zoals wonen, parkeren, groen en water zijn toegestaan. Daarmee kan flexibel ingespeeld worden op de behoefte uit te markt.

Meest gelezen