Mislukte fusie kosten gemeente meer dan 6 ton
Mislukte fusie kosten gemeente meer dan 6 ton / foto: Redactie

Meer dan zes ton voor kosten fusie

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel ontvangt van het ministerie van Binnenlandse Zaken ongeveer € 611.000,- voor de gemaakte kosten in het fusieproject tussen Barneveld en Scherpenzeel. Dat blijkt uit een memo van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Op 7 oktober 2021 blies Kasja Ollongren, toen minister van Binnenlandse Zaken, de fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel af.  

Het college van Gedeputeerde Staten in Gelderland had eerder aangegeven dat zij van mening was dat Scheprenzeel niet zelfstandig kon blijven, vanwege een gebrek aan bestuurskracht en de wankele financiële positie.

Een meerderheid van de gemeenteraad en van de inwoners was het daar absoluut niet eens. Dat bleek ook uit een raadpleging van de inwoners over de fusie. 

Voor Ollongren was dat een reden om in te grijpen en het fusieproces af te blazen. John Berends, Commissaris van de Koning in Gelderland, was daar zeer bedroefd over. Dezelfde dag sommeerde hij bestuurders naar de Breehoek. Daar ontsloeg hij waarnemend burgemeester Eppie Klein.

Het college van burgemeester en wethouders heeft daarna geprobeerd de kosten, die gemaakt moesten worden in het fusietraject, terugbetaald te krijgen. Er was bijvoorbeeld een team van ambtenaren dat stukken leverde over de fusie. 

In een memo aan de gemeenteraad schrijft het college van burgemeester en wethouders over de uitkering van het Ministerie: ‘Het bedrag dat Binnenlandse Zaken gaat uitkeren wordt bepaald op basis van eigen maatstaven van Binnenlandse Zaken en staat los van de daadwerkelijk gemaakte kosten. Het definitieve bedrag wordt bekend gemaakt in de meicirculaire. Vanzelfsprekend zijn wij verheugd over deze uitkering. Wij zullen deze verwerken in de Kadernota, die wij u op korte termijn hopen aan te bieden. Vanzelfsprekend zullen wij daarbij met een voorstel voor aanwending komen passend bij het doel van de uitkering: het mitigeren van de impact van de doorlopen procedure.’

Meest gelezen