Afbeelding
foto: Niels Wolterink

Mogelijk twee windmolens in Scherpenzeel

Algemeen

SCHERPENZEEL Er zullen in Scherpenzeel twee windturbines geplaatst worden. Dat blijkt uit een presentatie van de regio Food Valley over de Regionale EnergieStrategie 2.0 (RES). De nieuwe coalitie voelt niets voor windmolens en wil dit punt uit de RS schrappen. 

De landelijke overheid wil dat de opwekking van energie wordt verduurzaamd. 

Daarvoor zijn er ambitieuze doelen, die in 2030 gerealiseerd moeten zijn. 

De regio’s moeten deze taak uitvoeren en doen een bod wat zij kunnen realiseren.

De regio Food Valley heeft ambitieuze plannen voor de aangesloten gemeenten en ook voor Scherpenzeel. Zo worden twee windturbines voorzien. 

In totaal zullen er in de regio 16 geplaatst worden. Ede neemt daar volgens verwachting 6 van voor de rekening. Barneveld, Renswoude en Nijkerk ieder twee. De grote vraag is waar die windmolens neergezet zullen worden. 

De meeste gemeenteraden hebben een voorkeur voor het buitengebied en in de buurt van de gemeentegrenzen. 

Niemand is echt blij als er bij hem of haar in de buurt een windmolen wordt neergezet. Er zijn zorgen over de gezondheidsrisico’s door het geluid. Bovendien zijn er regels dat de molens niet dicht bij woningen mogen staan.

Voor Scherpenzeel staan verder 20 hectare ‘zon op het land’ gepland. 

Bovendien moet er in de gemeente 6 hectare ‘zon op het dak’ gerealiseerd worden. Zo kunnen bedrijven duurzaam ondernemen.

Duurzame elektriciteit opwekken is het probleem niet, maar deze terug leveren aan het net is dat wel. Dat wordt congestie genoemd en is een groot probleem.

Bij de presentatie van de regio zit een kaartje waarop de kleur oranje de plekken markeert waar op termijn problemen worden verwacht. Dat is een groot deel van de kaart. 

Rood geeft aan dat er al problemen zijn. Er zijn maar enkele plekken, waar de levering van elektriciteit soepel loopt. Dit maakt het terug verdienen van de investeringen moeilijker.

De regio gaat met de netleveranciers en andere overheden spreken over een oplossing voor het probleem. 

Er is wel geld om het aan te pakken. Donderdag wordt het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Daarin staat dat er geen windmolens komen.