Afbeelding
foto: Gerhard te Winkel

GemeenteBelangen Scherpenzeel en SGP vormen coalitie

Algemeen

SCHERPENZEEL Henk Brons, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel, heeft bekend gemaakt dat zijn partij met de SGP een coalitie heeft gevormd. De nadere details moeten nog bekend worden.

Halverwege de vorige gemeenteraadsperiode wisselde de samenstelling van het college van burgemeester en wethouders. GemeenteBelangen was de grootste partij en bestuurde samen met de ChristenUnie en Pro Scherpenzeel.

Deze partijen waren het niet eens over het nut van de opgelegde fusie met Barneveld. GemeenteBelangen was tegen en de andere twee partijen waren voorstander. GBS sloot toen onverwacht een coalitie met de SGP, die ook tegen de fusie was.

Henny van Dijk bleef wethouder voor GemeenteBelangen. Izaäk van Ekeren en Gerard van Deelen vulden de rol in voor de SGP. Eén van de twee zou zijn ambt neerleggen als het fusieproces beëindigd zou worden. Dat is er niet van gekomen. Op de avond van de laatste gemeenteraadsverkiezingen waren er alleen maar lachende gezichten in De Breehoek te zien. GemeenteBelangen Scherpenzeel en 

Pro Scherpenzeel hielden hetzelfde zetelaantal. De andere deelnemende partijen wonnen allemaal zetels. De VVD twee, het CDA en de SGP ieder één. Dat kwam omdat de ChristenUnie niet deelnam bij gebrek aan goede kandidaten. Ook kreeg de raad twee zetels extra.

Na de verkiezingen heeft GemeenteBelangen Scherpenzeel met alle fracties gesproken. Uiteindelijk hadden GemeenteBelangen en SGP een informatief gesprek met nieuweling de VVD.

Daarna besloten de twee partijen toch samen verder te gaan. Men was bang dat de VVD te weinig ervaren 

bestuurders had. Ook was er een verschil van inzicht over bedrijventerrein Het Zwarte Land II. De VVD had zich in de campagne tegen de plannen gekeerd. Dat zat met name de SGP niet lekker.        

Henk Brons en Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP, meldden een aantal keren dat ‘het geen maanden zou duren voor er een akkoord zou zijn’.

Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, verklaarde in de laatste opinieronde dat het allemaal wel erg lang duren. ‘Zelfs in Amsterdam hebben ze sneller een college van burgemeester en wethouders.’

Meest gelezen