Afbeelding
Jaap Mak

Theater en inspiratie

Algemeen

Op de melodie van Randstedeling Ramses Shaffy galmden honderden mensen ‘ja, het moet samen’. Een zeer actuele uitroep in een grote tent op het platteland van Woudenberg, waar muziek, video, toneel en rijdende trekkers een avond vulden voor een inkijkje in het boerenleven van toen en van morgen. Ondanks dat de voorbereidingen voor dit theaterspektakel al anderhalf jaar bezig zijn, had Sanne, zoals de productie heette, niet actueler kunnen zijn. 

Het valt niet te ontkennen dat de boeren al tientallen jaren onder druk staan en dat sinds afgelopen week de emmer dreigt over te lopen. Voor de voorstelling sprak ik een jonge boer uit Leusden, die het bedrijf van z’n vader wil overnemen. Misschien was het ergste in zijn verhaal nog niet eens de dagelijkse druk en de boosheid over wat er in de lucht hangt. Nee, wat me het meeste trof was het gebrek aan perspectief. Protesteren (en als het nodig is nog meer) leek bij hem niet zozeer een reactie op komende maatregelen, constant veranderend beleid en eisen van de afgelopen jaren, maar het gevoel dat alle wegen voor zijn toekomst geblokkeerd worden.

Uit eigen ervaring weet ik dat ellende te dragen is, op voorwaarde dat je weet dat je er ook weer uitkomt. Er moet iets in je toekomst zijn, dat je ‘s morgens je bed uit doet stappen. De vraag is wat dat perspectief is wanneer je de boerderij moet sluiten, boven de gasbel in Groningen woont of nog steeds wacht op de afhandeling van jouw toeslagenaffaire. 

De politiek heeft natuurlijk de verantwoordelijkheid voor een mooi, gezond en eerlijk land waarin we nu, maar ook straks als onze achterkleinkinderen volwassen zijn, prettig kunnen leven. Als de balans tussen het nu en het straks vraagt om aanpassing, omdat we de wereld 

nu misschien wel teveel verbruiken moet dat, hoe pijnlijk ook, gebeuren. Maar pijnlijke maatregelen zijn alleen dragelijk wanneer er ook perspectief is. Er is een toekomst nodig voor straks, maar ook een toekomst voor nu.  

Ik wens ons een politiek bestuur toe, dat naast beperken, ook kan inspireren met oplossingen en een grijpbaar toekomstperspectief. Want naast iets moeten sluiten, moet je ook iets willen openen. In een tijd waarin negativiteit de overhand begint te krijgen, moet de politiek ook positiviteit weten te scheppen. Op nationaal, provinciaal en lokaal niveau. Ik was blij te zien dat een theaterspektakel op ons platteland daar de ingrediënten voor wist te leveren. 

PS voor komend weekend zijn er nog kaarten beschikbaar. 

Wimar Jaeger,
Burgemeester

Meest gelezen