Informateur Hans van Velden, Henk Brons en Maarten Zwankhuizen ondertekenen het akkoord
Informateur Hans van Velden, Henk Brons en Maarten Zwankhuizen ondertekenen het akkoord / foto: Gerhard te Winkel

Coalitie wil regie houden op woningbouw programma

Algemeen

SCHERPENZEEL De collegepartijen willen bouwen voor de Scherpenzelers. De landelijke overheid is bezig met wetten, die dat mogelijk ingewikkeld maken.

‘We willen voor de eigen bevolking bouwen. Daar willen we de regie op houden,’ dat zei Maarten Zwankhuizen bij de perspresentatie van het bestuursakkoord tussen GemeenteBelangen Scherpenzeel en de SGP.

‘Er zullen tussen Amersfoort, Nijmegen en Arnhem de komende jaren 100.000 woningen worden gebouwd. Daar zal een klein gedeelte van in Scherpenzeel neergezet worden. We willen er voor zorgen dat we zoveel mogelijk huizen aan Scherpenzelers toekennen,’ aldus Zwankhuizen, de fractievoorzitter van de SGP, tijdens de perspresentatie.

Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, is bezig met een wet, die gemeenten verplicht statushouders voorrang te geven bij de toekenning van sociale huurwoningen.

‘We moeten van de landelijke overheid statushouders een woning aanbieden. Dat doen we ook of we het nu leuk vinden of niet,’ verklaarde Zwankhuizen.

In februari was de afspraak dat de gemeente het eerste half jaar van 2022 6 statushouders aan een woonplek zou helpen. Voor de tweede helft geldt hetzelfde aantal. Verder heeft Scherpenzeel nog een achterstand van 5 en die moet ingehaald worden.

‘We liggen keurig op schema met het huisvesten van statushouders,’ verklaarde Henk Brons, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel.
Tijdens de raadsvergadering sprak Bert van Maanen in. ‘Ik vraag waarom alle asielzoekers bij elkaar in de buurt geplaatst worden. De asielzoekers krijgen voorrang. Mensen voelen zich benadeeld. Er is onrust in het dorp.’

Bij Henny van Dijk, gemeenteraadslid van de fractie Van Dijk, kriebelde het. ‘Dat zijn geen asielzoekers. Dat zijn statushouders. Ze hebben het recht om in Nederland te blijven. We helpen hen de taal te leren en onze gewoontes te begrijpen.’

Henk Brons antwoordde dat het de ambitie van het gemeentebestuur is dat de statushouders zoveel mogelijk over het hele dorp verspreid worden. ‘Integreren is spreiden van mensen. Dat gebeurt nu en zal ook in de komende periode weer zo gaan. 

Ons beleid op dit beleidsterrein zal werkelijk niet veranderen.’  

Meest gelezen