De heren Vlastuin, Van Ekeren, Van Deelen, Van de Glind, Zwankhuizen en Brons bij de Breehoek
De heren Vlastuin, Van Ekeren, Van Deelen, Van de Glind, Zwankhuizen en Brons bij de Breehoek / foto: redactie

Coalitie vol vertrouwen van start

Algemeen

SCHERPENZEEL GemeenteBelangen Scherpenzeel en de SGP hebben donderdag hun bestuursakkoord gepresenteerd. Het heet ‘Samen Vooruit’. ‘Het is een realistisch akkoord,’ zei Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP.

Henk Vlastuin en Evert van de Glind zijn de wethouders voor GemeenteBelangen Scherpenzeel. Vlastuin is dat voor 75 procent van de tijd en Van de Glind voor 65 procent.

Izaäk van Ekeren en Gerard van Deelen zijn de wethouders voor de SGP. Ze zijn 65 procent van de werkweek wethouder. ‘Vier wethouders is wel veel,’ erkende Henk Brons, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel tijdens de raadsvergadering over het akkoord.

Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel, vond het veel te veel. ‘Leusden heeft drie voltijdse wethouders. Ze hebben 30.000 inwoners en wij maar 10.000. Toch hebben we bijna evenveel wethouders.’ Henk Brons wilde Scherpenzeel niet met andere gemeenten vergelijken. Hij constateerde dat minister Kasja Ollongren op 7 oktober de gedwongen fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel heeft afgeblazen.

‘Eén voorwaarde was dat Scherpenzeel de bestuurskracht verbeterde. Dat doen we door vier wethouders te benoemen. Ollongren zei: “Doe wat nodig is om de gemeente toekomstbestendig te maken.” Dat besef hebben we krachtig meegenomen,’ aldus Brons. Evert van de Glind was al eerder wethouder en legde toen zijn functie neer om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Hij zei: ‘Ik heb zin om weer aan de slag te gaan met de vier musketiers.’

Gerard van Deelen was blij dat er de afgelopen maanden uitvoerige gesprekken geweest zijn. ‘Eind 2019 werden Izaäk en ik plotseling gevraagd om wethouder te worden. We hebben alles uit onze handen laten vallen. Het was een overval. Er was geen tijd voor lange gesprekken. We moesten binnen 14 dagen aan de slag.’ Izaäk van Ekeren had vertrouwen in de nieuwe coalitie. ‘We zijn het eens over wat we willen bereiken, maar soms willen we verschillende routes kiezen. We komen er wel uit.’

Afbeelding

Meest gelezen