Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeente wil hogere energiekosten bij minister Jetten verhalen

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel wil proberen de extra kosten voor gas en elektriciteit te verhalen op het ministerie voor Klimaat en Energie voor Nederland. Dat vertelde wethouder Evert van de Glind tijdens de opinieavond.

Peter van As, gemeenteraadslid voor de SGP, vroeg de wethouder of het gedwongen opzeggen van contracten met Gazprom gevolgen voor de gemeente heeft.

Toen de oorlog in Oekraïne begon heeft het college van burgemeester en wethouders overwogen om het contract met Gazprom op te zeggen. Het liep op dat moment nog tot 31 december 2023.

Het college besloot toen om het contract door te laten lopen. Men was bang voor een rechtszaak vanwege het opzeggen van het contract. Ook wilde men de aandacht op de opvang van de vluchtelingen richten.

Scherpenzeel maakt deel uit van een aantal gemeenten die gezamenlijk de aanbesteding doen van gas en elektriciteit. Apeldoorn is de zogeheten regiegemeente.

Nadat de gemeenten besloten hadden het contract door te laten lopen, besloot Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie van Nederland, dat alle contracten tussen Gazprom en de Nederlandse overheid per 10 oktober opgezegd moesten zijn.

De toon van Peter Van As verraadde dat de maatregel hem niet zinde. Hij vroeg wat de gevolgen voor Scherpenzeel zouden zijn.

Van de Glind vertelde dat de gemeente per 1 oktober een nieuw contract voor energie heeft. ‘De kosten liggen veel hoger,’ meldde Van de Glind. ‘Het is een veelvoud van wat het was.’

Het ministerie voor Klimaat en Energie voor Nederland vergoedt wel de kosten voor het opzeggen van de contracten. Maar de gemeenten wil samen met haar collega gemeenten nu onderzoeken of de hogere kosten voor het gas verhaald kunnen worden op het ministerie. ‘Daar zijn ze niet zo happig op,’ aldus Van de Glind.

Ook onderzoekt de gemeente of het mogelijk is om aansluiting te vinden bij energienet. Dat is een samenwerkingsverband tussen Barneveld, Ede en Wageningen. ‘Veel gemeenten hopen dat ze kunnen aansluiten. Dat zou voordelen kunnen opleveren.’

Veel Nederlandse gemeenten en andere overheden worstelen met financiële problemen omdat ze van Jetten hun contract moesten opzeggen.