Chris van den Berg
Chris van den Berg Martine Buitenhuis

Column: Chris van den Berg

Column

MKB is ruggengraat van economie

Scherpenzeel is een ondernemende gemeente. De bedrijventerreinen zijn goed bezet met ondernemingen, de middenstand en de horeca zijn volop actief en in de straten staan in de nachten en de weekenden vele busjes van zzp-ers. Dat is de kracht van ons dorp.

Ondernemers zorgen niet alleen voor werkgelegenheid, en dus voor inkomsten voor winkeliers, maar zijn ook vaak betrokken bij verenigingen, in besturen of als sponsoren. Ook de gemeente, en alle inwoners dus ook, vaart wel bij een bloeiend bedrijfsleven. Immers bedrijfspanden leveren OZB-inkomsten op. Die kan de gemeente goed gebruiken om allerlei voorzieningen in stand te houden, zoals de bieb en de sportvelden. Veel jongeren doen tijdens een stage in een bedrijf of in hun baan op het werk vaktechnische kennis en ervaring op. Datzelfde geldt overigens ook voor mensen op latere leeftijd, want werken is een leven lang leren. Die vakkennis en expertise zorgen ervoor dat Scherpenzeel en Nederland economisch welvarend geworden zijn en blijven. En daardoor kunnen ook alle sociale voorzieningen en de zorg op een hoog peil blijven.

Nederland heeft ruim meer dan één miljoen ondernemingen. Hoeveel bedrijven Scherpenzeel telt, is mij niet bekend, maar het zijn er vele honderden. Waar mensen werken gaat het lang niet altijd van een leien dakje. En dat geldt ook voor ondernemers. Ook al zie je dat niet altijd aan de buitenkant. Ik noem maar wat zaken. Het is vaak niet eenvoudig om een bedrijf te starten. Je moet aan allerlei wetten en regels voldoen. Het krijgen van een bankrekening alleen al kost vaak vele maanden. Wat is de beste rechtsvorm voor een bedrijf? Een eenmanszaak, of toch maar liever een BV? Welk boekhoudsysteem is het meest geschikt? Hoe stel je een arbeidsovereenkomst op? Moet ik

wel of geen accountant nemen en krijg ik dan waar voor mijn geld? Wat moet ik doen als de inkomsten tegen vallen of ik extra financiële middelen nodig heb? Of hoe regel ik dat ik mijn bedrijf op een gunstige manier kan overdragen aan een opvolger, al of niet uit de familie?

Om op dit soort vragen antwoord te krijgen, is het vaak raadzaam om hulp van een goede adviseur in te roepen. Soms is die te vinden in de familiekring of in je omgeving. Daarnaast is er de Kamer van Koophandel waar je met je vragen terecht kunt. En elke gemeente heeft een Ondernemersloket, dat je kan helpen of kan doorverwijzen naar een deskundige adviseur. Ook kan de gemeente onder zachte voorwaarden je soms een lening verschaffen, het zogeheten BBZ-krediet. Vooral van belang als je bij de bank niet meer terecht kunt voor financiering. Niet in de laatste plaats zijn er organisaties die ondernemers helpen met advies. Ik noem als voorbeeld de Stichting Ondernemers Klankbord. Die beschikt over zo’n 300 ervaren adviseurs, die zelf als ondernemer actief zijn en dus het klappen van de zweep kennen. Zij geven je gedurende een half jaar advies en de kosten daarvan worden betaald door de rijksoverheid. Maak er dus gebruik van!

Chris van den Berg, fractievoorzitter CDA

Chris van den Berg, fractievoorzitter CDA

Chris van den Berg, fractievoorzitter CDA

Chris van den Berg, fractievoorzitter CDA

Chris van den Berg, fractievoorzitter CDA

Meest gelezen