Afbeelding
Foto: Provincie Gelderland

‘Er komt in 2023 een omslag in de landbouw in Foodvalley’

Algemeen

SCHERPENZEEL ‘Dit land heeft meer de Gelderse geest nodig,’ dat zei John Berends, Commissaris van de Koning in Gelderland, tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Hij verwacht in 2023 een omslag in de landbouw in de regio Foodvalley.

‘Neem een voorbeeld aan de Gelderse aanpak om dit soort problemen op te lossen,’ benadrukte de commissaris. ‘Hier overbruggen we verschillen door elkaar op te zoeken. Zo trokken Provinciale Staten, los van alle onderlinge politieke verschillen, € 60 miljoen uit om de effecten van coronamaatregelen en energieprijzen te dempen. 

Die aanpak is ook in Den Haag en in landelijke media opgemerkt. Het is daarom zo jammer dat die Gelderse geest maar moeilijk is terug te vinden in wat er daarna in Den Haag bedacht werd. Dit land heeft misschien wat meer Gelderland en minder Den Haag nodig,’ aldus de Commissaris van de Koning.

Hij wees er tijdens zijn toespraak op dat Gelderland op een aantal dossiers een eigen aanpak heeft. Zo kregen de provincies van de landelijke overheid de opdracht om voor 1 juli 2023 met plannen te komen om de stikstof in de landbouw te verminderen. De provincie Gelderland liet Den Haag weten dat ze een eigen aanpak heeft en in samenspraak met de regio’s, belangenbehartigers en gemeenten tot een oplossing wil komen.

John Berends sprak tijdens zijn toespraak uit dat de landbouw in Foodvalley dit jaar een omslag zou maken. De regio, waar Scherpenzeel deel van uitmaakt, heeft inderdaad plannen om de landbouw anders aan te pakken. Dat zou onder meer kunnen gebeuren door bedrijven te extensiveren.
‘Ik ga ervan uit dat de Nederlandse driekleur in 2023 in volle glorie hersteld wordt. De Nederlandse vlag is niet van één doelgroep, maar van ons allemaal,’ zei commissaris van de Koning John Berends tijdens de nieuwjaarsreceptie van provincie Gelderland. Het gele hesje was in 2019 een protestsymbool. In 2022 was de omgekeerde Nederlandse vlag hét protestsymbool van het jaar. Langs de wegen in Gelderland hingen meer dan 1.000 omgekeerde vlaggen.

‘De vlag symboliseert eenheid, maar wordt nu gebruikt als protestvlag. Gebruik daarvoor dan de boerenvlag. Ik hoop en verwacht dat de Nederlandse vlag dit jaar in ere hersteld wordt. En dat heeft natuurlijk ook te maken met oplossingen in het achterliggende stikstofdossier.’ Berends verwacht dus dat er een goede oplossing voor dit dossier voor de boeren en de provincie zal komen.

Meest gelezen