Afbeelding
foto: Jaap Mak

Ruzie over toekomst Breehoek

Algemeen

SCHERPENZEEL Er is een ernstig verschil van mening ontstaan tussen het bestuur van Stichting Kulturhus De Breehoek en het college van burgemeester en wethouders. Het college zei eind december de intentieverklaring tussen beide partijen op. Volgens het bestuur is dat niet mogelijk.

De gemeente en de Breehoek hebben een overeenkomst gesloten. Een belangrijk onderdeel hiervan was dat de gemeentelijke organisatie naar De Breehoek zou verhuizen. Aan het einde van vorig jaar liet het college van burgemeester en wethouders weten dat ze er niet uit kwam met het bestuur van De Breehoek en dat ze de verklaring opzei.

Op 9 januari heeft het bestuur antwoord gegeven op deze stap van het college van burgemeester en wethouders. ‘In de brief heeft het College aangegeven zich “niet meer te willen binden” aan de met de Stichting gesloten intentieverklaring,’ staat in het antwoord.

‘Wellicht ten overvloede wijzen wij het College er op dat de intentieverklaring bindende afspraken bevat en dat het College zich aan deze afspraken kan onttrekken als de intentieovereenkomst wordt beëindigd,’ aldus het bestuur. Het bestuur stelt zich op het standpunt dat de overeenkomst door het College alleen ontbonden kan worden als het bestuur zich niet aan de voorwaarden van de overeenkomst heeft gehouden. 

Hiervoor had het college het bestuur in gebreken moeten stellen of had het bestuur tegen de voorwaarden van de overeenkomst moeten handelen. Het is allebei niet gebeurd. Dus kan het College de overeenkomst niet zomaar opzeggen, stelt het bestuur. 

Het college van burgemeester en wethouders zegt in antwoord op vragen van de fracties van de VVD, Pro Scherpenzeel en het CDA: ‘Sinds maart 2022 is het gezamenlijk overleg tussen de gemeente Scherpenzeel en het Stichtingsbestuur van Kulturhus De Breehoek voortgezet. Er hebben meerdere overleggen plaatsgevonden. Ondanks de gezette stappen en intentie van beide partijen hebben wij elkaar niet kunnen vinden in de verdere uitwerking.’

‘Het daaruit voortkomende voorkeursscenario van de gemeente kan niet op instemming rekenen van de Breehoek. Het gaat hierbij met name om een verschil van mening over de eigendomsverhoudingen. Daarmee is intentieverklaring geëindigd, dan wel uitgewerkt,’ aldus het college van burgemeester en wethouders. Ze stelt dat ze zich niet verplicht naar De Breehoek te verhuizen. Het was een intentieverklaring met een inspanningsverplichting. Die inspanning heeft de gemeente, volgens het college, geleverd. 

Elders in de krant meer over het meningsverschil tussen het college en het bestuur.

Meest gelezen