Afbeelding
foto: Jaap Mak

Geen coffeeshop in dorp

Algemeen

SCHERPENZEEL Scherpenzeel krijgt op korte termijn geen coffeeshop. Dat blijkt uit de schriftelijke beantwoording van technische vragen van de VVD door het college van burgemeester en wethouders. De fractie stelde de vragen naar aanleiding van het voorstel voor de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

In de APV staat precies beschreven aan welke voorschriften en geboden inwoners en bezoekers van Scherpenzeel moeten voldoen. Het is een dik en juridisch stuk, maar de uitwerking is concreet en geeft aan wat er wel en niet kan in het dorp. 

De VVD-fractie greep deze gelegenheid aan om een aantal vragen te stellen. Zo wilde ze weten of het op grond van de APV mogelijk is een coffeeshop te openen in het dorp. Het college van burgemeester laat weten: ‘De APV bevat het verbod tot ’exploitatie’ van een openbare inrichting zonder vergunning. Voor wat betreft de exploitatie van een coffeeshop is afdeling 4 van toepassing. Los van de APV moet eerst getoetst worden aan de voorschriften van het geldende bestemmingsplan. Hieruit volgt of een locatie als coffeeshop ’in gebruik’ mag zijn. Op grond van artikel 2:28 lid 2 APV wordt de exploitatievergunning geweigerd in geval van strijdigheid met de voorschriften van het bestemmingsplan. Dit artikel, en ook 1.8, bevatten ook nog andere weigeringsgronden.’ Het is moeilijk voor te stellen dat toestemming voor de exploitatie van een coffeeshop in een Scherpenzeels bestemmingsplan staat. 

In de regio bestaan grote zorgen over ondermijning in het buitengebied. Dat gaat dan onder meer over activiteiten van drugsbendes, die schuren voor de productie van drugs gebruiken. 

De VVD fractie wil weten wat de gemeente met de APV aan dit probleem kan doen. Het college antwoordt: ‘In de regio en in het district is afstemming over handhaving van ondermijning en criminaliteit. Integrale controles worden bijvoorbeeld afgestemd met de Omgevingsdienst de Vallei (OddV) en buurgemeenten. En het Veiligheidsbeleid is afgestemd tussen politie, OM en de gemeenten Nijkerk en Barneveld. We hebben dezelfde prioriteiten en bij signalen van ondermijning of toenemende criminaliteit wordt actie ondernomen. Binnen de Driehoek (OM, Politie en gemeente) wordt besproken of de APV-regels voldoende kader bieden om op te kunnen treden en of er aanleiding is VNG-opties op te nemen. Zo heeft de gemeente eerder al het optionele artikel ‘openlijk drugsgebruik’ en een ‘lachgasverbod’ opgenomen. 

Elke door de VNG en ook een andere gemeente aangedragen optie, ter bestrijding van criminaliteit en ondermijning, wordt overwogen.’

Meest gelezen