Afbeelding
foto: Jaap Mak

Gemeente houdt vinger aan de pols bij regionale ontwikkelingen

Algemeen

SCHERPENZEEL In de regio Foodvalley moeten tot 2030 40.000 woningen gebouwd worden. Daarbij gaat het niet alleen om plek om te bouwen, maar ook over bijbehorende en deels randvoorwaardelijke opgaven voor werklocaties, bereikbaarheid, recreatie, klimaat en water, energietransitie, landbouw, stikstof, leefbaarheid, natuur en landschap. Dit staat in een memo van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Het is voor Scherpenzeel belangrijk dat de doorstroming op de N224 beter gaat verlopen. Zeker als er in de regio 40.000 woningen bijkomen. Tegenwoordig rekent men op ongeveer twee auto’s per woning. Dus dan komt er een hele hap verkeersbewegingen bij. 

De gemeente Scherpenzeel voert samen met Woudenberg en Renswoude bij de provincies Utrecht en Gelderland actie om de weg aan te passen. De angst is anders dat het verkeer op die provinciale wegen helemaal vast gaat lopen. De provincie Utrecht wil voorlopig de weg niet aanpassen, omdat het niet in het provinciale beleid past. Maar dat kan na de Provinciale Statenverkiezingen maar zo veranderen. 

Belangrijk is dat de provincies geld krijgen van het Rijk om de wegen aan te passen. Het is een feit dat op dit moment veel plannen voor de N224 niet gehonoreerd zijn. De Regio Foodvalley en de gemeente willen in het voorjaar weer overleggen met de landelijke overheid of er toch geen geld beschikbaar kan komen. 

Het college van burgemeester en wethouders laat weten: ‘Ook onderzoeken we samen de mogelijkheden om koppelingen aan te brengen in de investering in het kader van nationale, provinciale, regionale en gemeentelijke programma’s waarbij wordt geïnvesteerd in een toekomstbestendig landelijk gebied. Deze twee afspraken laten zien dat we met dit akkoord een langjarige samenwerking aangaan met beide provincies en het rijk. De Verstedelijkingsstrategie kent immers een horizon tot 2040.’

Dat overleg is belangrijk: ‘In dit voorjaar tijdens het Bestuurlijk Overleg Leefomgeving (BO Leefomgeving) zal mogelijk besluitvorming plaatsvinden over het zogenaamde ‘gebiedsbudget’ van het Rijk. Hierbij betrekken we de voorgestelde maatregelen die het regionaal mobiliteitsnetwerk, zoals onze N224, verbeteren. Deze zijn in belangrijke mate buiten het gehonoreerde pakket gevallen. Daarmee komt realisatie van het regionale raamwerk van benodigde mobiliteitsmaatregelen onder druk te staan.’

Meest gelezen