Van links naar rechts: wethouders Evert van de Glind, Henk Vlastuin en Gerard van Deelen, burgemeester Marieke Teunissen, gemeentesecretaris Robert ’t Hoen en wethouder Izaäk van Ekeren.
Van links naar rechts: wethouders Evert van de Glind, Henk Vlastuin en Gerard van Deelen, burgemeester Marieke Teunissen, gemeentesecretaris Robert ’t Hoen en wethouder Izaäk van Ekeren. / foto: Gemeente Scherpenzeel

Versterking sociaal domein

Algemeen

SCHERPENZEEL Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan om het sociale domein toekomstbestendig te maken door investering en samenwerking. Dat blijkt uit een gemeenteraadsvoorstel. Het college vraagt om €360.000,-.

In 2015 hevelde de landelijke overheid de uitvoering van het sociaal domein over naar gemeenten. Zij zouden volgens de regering bijvoorbeeld de Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke Ondersteuning goedkoper kunnen uitvoeren, omdat ze dichter op de cliënten zaten en hen beter kenden. Deze verwachting bleek ijdel. 

De kosten zijn gestegen en de gemeenten moeten bijpassen als ze geld tekort komen bij de uitvoering. Dat geldt bijna voor elke gemeente. 

‘De afgelopen jaren zijn die taken door de gemeente zelf uitgevoerd in aanloop naar de verwachte herindeling. Vanwege dat herindelingsperspectief is in die afgelopen periode weinig geïnvesteerd in de organisatie en doorontwikkeling daarvan ondanks alle doorontwikkelingen in het sociaal domein. In die periode is wel de uitvoering van een aantal regelingen belegd bij de gemeente Barneveld in het licht van de toen verwachte ontwikkelingen. 

Nu de gemeente zelfstandig blijft is een duurzame inrichting van het sociaal domein noodzakelijk. Tevens is besloten de samenwerking met Barneveld op een verantwoorde wijze af te bouwen. Daarom zijn investeringen in de eigen organisatie nodig. Tot slot kan de gemeente deze taken niet alleen en is regionale samenwerking onontbeerlijk,’ aldus het voorstel.

‘Regionale samenwerking is noodzakelijk. Voor zover bekend is Scherpenzeel de enige gemeente van onze omvang die alle taken in het sociaal domein volledig zelfstandig uitvoert. Wettelijke wijzigingen en opdrachten volgen elkaar echter in steeds hoger tempo op. Alle regelingen uitvoeren en de verdere doorontwikkeling daarvan is op de schaal van Scherpenzeel niet te realiseren,’ is een belangrijk argument.

‘Samenwerken en deels uitbesteden waarborgt kwaliteit en continuïteit. Samenwerken gebeurt op basis van de volgende criteria: kwaliteit, continuïteit en kosten. Deze moeten in optimale onderlinge samenhang goed worden geborgd. En naar ons oordeel, mede ingegeven door extern advies, zijn kwaliteit en continuïteit beter geborgd in een samenwerking met één of meer strategische partners,’ stelt het college van burgemeester en wethouders.

Meest gelezen