Afbeelding
foto's: Paul Boer

Expositie Biblebeeld van Paul Boer

Algemeen

SCHERPENZEEL Vanaf 1 maart hangen in de centrale hal van Kulturhus de Breehoek grote kleurige schilderijen van Paul Boer. De expositie heet ‘BibleBeeld’ en toont een selectie van zijn werk. Paul vindt de inspiratie voor zijn filosofisch-expressionistische kunst in de Bijbel, in de natuur en alles wat hij verder tegen komt. Dit leidt tot een hedendaags beeld van bekende bijbelverhalen.

Paul Boer schildert niet alleen in expressieve kleurige stijl met olieverf op doek maar is ook schrijver. Hij schreef in 2018 het boek ‘Spiegelingen voor zijn expositie in de Sint-Janskerk in Gouda en in 2020 de roman ‘Flora’.

De Bijbel bevat veel beeldende verhalen en die inspireren Paul maar ook de psalmen vindt hij een grote inspiratiebron omdat ze de hoogten en diepten van het leven en het geloofsleven verwoorden. De tijdgeest of de politiek interesseren hem bij het schilderen minder. Hij ziet schilderijen als de bilboards langs de snelweg van het leven.

Paul is zich er van bewust dat er al eeuwenlang kunstenaars bijbelverhalen geschilderd hebben maar hij vindt dat ze het waard zijn om opnieuw verteld te worden en doet dat op zijn eigen manier met een hedendaagse twist. Elke kunstenaar wordt beïnvloed door de tijd waarin hij leeft.

Paul stelt zichzelf bij het maken van zijn kunst regelmatig de vraag ‘Stel dat alles al eens is gedaan? Wat dan?’

Paul Boer begon op zijn 30e in 2000 met schilderen. Hij is autodidact en ontwikkelde een geheel eigen stijl. Zijn schilderijen lijken met veelal een palletmes gemaakt maar als je ze dichterbij bekijkt zie je dat hij ook dikke kwasten heeft gebruikt. ‘Plein air’ schilderen is voor hem een uitdaging om op dat moment in het nu het gevecht met het doek aan te gaan.

Zijn werk hangt zowel bij particulieren als bedrijven in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In onze regio heeft hij al diverse keren eerder geëxposeerd: in 2004 in de Rabobank, in 2011 een overzichtstentoonstelling in de Breehoek, in 2015 een streeklandschappenexpositie in de Breehoek en in 2015 een kunstveiling van de Lions Club Scherpenzeel-Woudenberg.

Afbeelding

Meest gelezen