Afbeelding
foto: Pixabay

Zorgen over aanvliegroute Schiphol

Algemeen

SCHERPENZEEL/ARNHEM De provincie Gelderland en de gemeenten van de regio Foodvalley maken zich zorgen over de mogelijke geluidsoverlast door de vierde aanvliegroute naar Schiphol en het luchtverkeer naar vliegveld Lelystad. Ze zullen een brief op poten naar het kabinet sturen.

Tijdens de opinieronde vroeg Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel, of het college van burgemeester en wethouders zich bewust was van de mogelijke overlast van Schiphol. Ook wilde ze weten of het college actie ondernam om de gang van zaken tegen te draaien. Wethouder Gerard van Deelen vertelde dat Scherpenzeel samen met de andere gemeenten van de regio Foodvalley in het geweer kwam tegen de vierde aanvliegroute voor Schiphol, die over de gemeenten en regio wordt gepland. 

‘Peter de Pater, een wethouder van Ede, schrijft namens de regio een brief naar de provincie. Dat kun je best aan hem over laten,’ verklaarde Gerard van Deelen. ‘De provincie zal het kabinet een brief schrijven over het luchtverkeer naar Schiphol en vliegveld Lelystad.’  

De wethouder vertelde dat er 9 maart een overleg over dit onderwerp was geweest. ‘Binnenkort hebben wethouder Van Ekeren en ik weer een portefeuillehouders overleg. Daar zal het onderwerp weer hoog op de agenda staan,’ aldus Gerard van Deelen. 

Van Deelen meldde vervolgens dat het volstrekt onduidelijk was wat de gevolgen van de nieuwe aanvliegroute op de grond voor mens en dier zal zijn. Hij vond dat daar eerst duidelijkheid over moest komen. De provinciale politici vragen nu al aandacht voor mogelijke problemen. ‘Dat was een goede actuele vraag van u,’ prees de wethouder de fractievoorzitter. Hij wees er op dat Scherpenzeel samen met buurgemeenten optrekt om hun stem en hun bezwaren kenbaar te maken. 
In Utrecht zijn al meer dan 14.000 handtekeningen tegen de vierde aanvliegroute opgehaald. Op kaartjes is te zien dat de vliegtuigen over Amersfoort en Barneveld vliegen en dan richting Ede. In die provincie is ook al veel onrust ontstaan over de plannen.