Afbeelding
foto: Jaap Mak

Vraagtekens rond onderzoek N224 door provincies

Algemeen

SCHERPENZEEL/WOUDENBERG Arne Schaddelee, gedeputeerde voor verkeer van de provincie Utrecht, heeft in een tweet gezegd dat het onderzoek naar de leefbaarheid en bereikbaarheid van de N224 ‘onrealistisch en onhaalbaar’ is. De gemeente Renswoude heeft om opheldering gevraagd.

Wethouder Gerard van Deelen kondigde in april vol trots aan dat de provincies Gelderland en Utrecht een onderzoek zou instellen en betalen naar de toekomst van de provinciale weg N224.

Deze weg werd steeds drukker, maar een oplossing werd niet gezocht. Woudenberg heeft de laatste vier jaar herhaaldelijk bij de provincie om een oplossing gevraagd, maar vond geen gehoor.

De gemeenten Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude sloegen daarna de handen ineen om met vereende krachten dit probleem op de regionale, provinciale en landelijke agenda’s te krijgen. Het aangekondigde onderzoek was voor wethouder Van Deelen een bewijs dat de aanpak succes had. In Woudenberg kondigde wethouder Daphne de Kruif, evenals Van Deelen, aan dat er een onderzoek zou komen. Dat was door ambtenaren van de provincie beloofd. 

Onlangs liet Arne Schaddelee, mede namens zijn Gelderse collega Helga Witjes, weten dat hij niets van het onderzoek wist. Hij noemde het onderzoek in een tweet ‘onrealistisch en onhaalbaar’. Onrealistisch omdat het onderzoek te duur is en onhaalbaar vanwege de stikstofproblemen. 

In een commissievergadering in Woudenberg vroeg Jaap Westenberg, raadslid voor GemeenteBelangen Woudenberg, of dit bericht betekende dat dit onderzoek helemaal niet doorging. De boodschap van de gedeputeerde was volgens hem glashelder. De Kruif vertelde dat ze vasthield aan de toezeggingen van de ambtenaren. Ze gaf toe dat ze ‘erg verbaasd was door de tweet’. Ze voegde er aan toe dat de gemeente Renswoude de provinciale bestuurder om een uitleg had gevraagd. Er komt nog een formele brief van de gedeputeerde over dit onderwerp. 

Overigens zijn Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude druk bezig met de voorbereidingen van de uitvraag voor het onderzoek. Ze verzamelen veel documentatie, zodat het duidelijk is welke onderwerpen onderdeel van het onderzoek zullen uitmaken. ‘We gaan daar gewoon mee door,’ verklaarde De Kruif. ‘We weten niet beter dan dat het onderzoek gewoon doorgaat.’

Meest gelezen