Afbeelding
Foto: Jaap Mak

Bouw Wetro terrein hervat

Algemeen

SCHERPENZEEL De ingediende bezwaren tegen de bouw van noodwoningen op het Wetro terrein zijn ingetrokken. De gemeente heeft de werkzaamheden hervat.

Op het Wetro terrein wil de gemeente tijdelijke woningen neerzetten om vluchtelingen en statushouders onderdak te bieden. 

Het college van burgemeester en wethouders nam dit besluit op 9 februari. Op 17 maart werd bezwaar ingediend. Normaal stopt een gemeente dan tijdelijk met de bouwactiviteiten omdat men de uitspraak van de bezwarencommissie wil afwachten. 

In dit geval nam de gemeente het risico dat ze in het ongelijk gesteld zou worden en het terrein in de oorspronkelijke staat terug moest brengen. 

Het college van burgemeester en wethouders vond dat er haast gemaakt moest worden met de bouw, omdat ze meer vluchtelingen en statushouders wilde helpen.

De gemeente heeft met de indieners gesproken. Er is besloten dat er op de grond van de gemeente een geluidswerende wal geplaatst wordt. Dit was voldoende voor de indieners om hun bezwaren in te trekken. De gemeente kan dus doorgaan met de bouw van de tijdelijke woningen.

Het is nog nodig dat de grond bouwrijp gemaakt wordt, zodat de units geplaatst kunnen worden. 

In Veiligheidsregio Gelderland Midden is er voortdurend overleg hoe de lasten van de opvang van vluchtelingen en asielzoekers verdeeld moeten worden.

Statushouders zijn asielzoekers die hun asielprocedure hebben doorlopen en in Nederland mogen blijven. Ze moeten inburgeren en een woning krijgen.

Tot dat moment zitten ze in asielcentra en nemen de plaatsen in van nieuwe asielzoekers. 

Het college van burgemeester en wethouders wil en moet haar steentje bijdragen aan de opvang van vluchtelingen, statushouders en asielzoekers. 

Scherpenzeel vangt nog geen asielzoekers op en zal dat waarschijnlijk ook niet gaan doen. De regels voor asielzoekers zeggen dat er grote locaties opengesteld moeten worden, die voor bijvoorbeeld vijf jaar beschikbaar zijn. Zulke locaties zijn er nu eenmaal niet in Scherpenzeel. Daarom wil het college extra vluchtelingen opvangen. 

Meest gelezen