Afbeelding
foto: HSG&G

Gesprekken over toekomst nieuw bedrijventerrein

Algemeen

SCHERPENZEEL Er is nog geen oplossing voor de ontstane situatie rond het Zwarte Land II. De gemeente spreekt met Modiform en de eigenaar over de mogelijke toekomstige ontwikkelingen. 

Dat vertelde wethouder Gerard van Deelen tijdens het werkontbijt bij Interface over de revitalisering van het Zwarte Land I. De aanwezigen wilden graag weten wat de stand van zaken voor het Zwarte Land II was.

Gerard van Deelen kon geen termijn aangeven waarop duidelijk zou worden wat er met het stuk grond bij het Valleikanaal zou gebeuren. ‘We hebben de grond niet in bezit en moeten dus in gesprek met andere partijen,’ aldus Van Deelen.

De gemeenteraad besloot in 2013 dat het bedrijventerrein Het Zwarte Land II ontwikkeld moest worden. De grond werd gekocht. Modiform presenteerde plannen voor een groot distributiecentrum van 20.000 vierkante meter. Modiform had daar 2,5 hectare grond voor nodig. 

In de laatste plannen stond een park van 2,5 hectare gepland. Ook was er 2,5 hectare grond voor Scherpenzeelse bedrijven. 

De vraag was wat precies de definitie van Scherpenzeelse bedrijven moest zijn. Zijn dat bedrijven die op dit moment in het dorp gevestigd zijn of kunnen bedrijven, die wegens ruimtegebrek uit Scherpenzeel ook meedoen? 

Door de oorlog in Oekraïne na de inval van Poetin stegen de energieprijzen enorm. Tuinders kwamen in de problemen en bestelden veel minder materiaal bij Modiform. Het bedrijf paste de bedrijfsvoering aan en concludeerde dat de distributiehal niet langer noodzakelijk was. 

Daarmee viel een belangrijke drager van het project weg en ontstond er een impasse. ‘Ik weet niet op welke termijn we een oplossing kunnen verwachten en presenteren,’ verklaarde wethouder Gerard van Deelen desgevraagd tijdens het ontbijt.

Het is dus onduidelijk of Scherpenzeelse bedrijven de ruimte krijgen om nieuwe panden neer te zetten. ‘Deze ontwikkeling is echt jammer,’ stelde Gerard van Deelen vast. ‘Ik weet dat er veel behoefte is aan ruimte voor bedrijven in Scherpenzeel. Maar we weten niet wat de oplossingsroute zal worden.’

De wethouder vertelde dat dit probleem één van de redenen was om na te denken over de revitalisering van het Zwarte Land I.

Meest gelezen