Afbeelding
foto´s: Hannie van de Veen

Avond met Carolien Luitjes

Algemeen

SCHERPENZEEL Op donderdagavond 1 februari organiseerde de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Scherpenzeel en Renswoude voor het eerst een avond voor vrouwen.

De zaal was goed gevuld. De avond vond plaats in hun kerkgebouw aan de Pluimenweg in Scherpenzeel. Spreekster over het thema ‘Bijbelse kijk op schoonheid en kleding’ was Carolien Luitjes uit Woudenberg van ‘Jij bent exclusief’ en Luitjes Coaching. 

Carolien werkt al jarenlang als zelfstandig kleur- en stijladviseuse en is ook actief als coach. Bovendien presenteert ze bij de Reformatorische Omroep haar eigen radioprogramma Vrouw in Beeld op vrijdagochtend om 10 uur waarin vrouwen vertellen over hun leven en hun geloof. Zij begon de avond met een gebed om Gods aanwezigheid. 

Voor de pauze ging het vooral over de Bijbelse kijk op schoonheid en kleding en na de pauze vertelde ze meer over haar kleur- en stijladviezen, over de verschillende figuurvormen die vrouwen hebben en gaf ze praktische tips hoe je kunt ontdekken wat het beste bij je past.

”Bezig zijn met kleding lijkt misschien wat oppervlakkig. Maar als je weet wat bij je past, ben je er minder mee bezig. In het begin van de Bijbel staat de geschiedenis van Adam en Eva. Ze waren naakt en schaamden zich niet. Na de zondeval werd dat anders. God Zelf gaf hen kleren ter bedekking en bescherming. Dat is het eigenlijke doel van kleding. 
Kleding is genade, maar meer nog: God gaf Zijn Zoon om de schuld te verzoenen en als we in Hem geloven mogen we bedekt en beschermd zijn voor de eeuwigheid. Bekleed met de ‘mantel der gerechtigheid’. Onze waarde zit niet in hoe we er uitzien, maar dat we geschapen zijn door God.

Psalm 139 beschrijft hoe gedetailleerd we bedacht zijn. De schepping is vol variatie in uiterlijk en kleur. Dat we allemaal anders zijn, betekent overigens niet dat je jezelf ‘fantastisch’ moet vinden.

We leven in een gebroken wereld en we hebben allemaal onze imperfecties. Mensen hebben de neiging om zich met elkaar te vergelijken. Dat leidt doorgaans tot ontevredenheid. Je kunt steeds kijken naar wat je niet hebt, maar het is beter te kijken naar wat je wel hebt ontvangen. Schoonheidsidealen veranderen voortdurend, maar te bedenken dat God je uniek gemaakt heeft en dat je dus niet te vergelijken bent is bevrijdend.”

Na de pauze vertelde Carolien dat er net als de seizoenen grofweg 4 kleurentypen zijn waartoe mensen kunnen behoren. Deze worden bepaald door de kleur van je huid, je haar, je ogen en je persoonlijkheid. Mensen kunnen een warme ondertoon in hun uiterlijk hebben maar ook een koele. Dat bepaalt of warme of koele kleuren hen het beste staan. Anderen hebben juist een groot contrast tussen hun haar en hun huid en kunnen daardoor ook gemakkelijker kleding met grote kleurcontrasten dragen. Iedereen heeft een kleur die hem of haar het beste staat. Ook complementaire kleuren kunnen geschikt zijn. Als mensen ouder worden en hun haar wordt witter veranderen hun beste kleuren ook. Stof met een printje kan oneffenheden in een gezicht verdoezelen. “Mensen die bij mij een kleuradvies doen krijgen een stalenkaart mee met ongeveer 20 kleuren die bij hen passen die gekozen zijn uit 170 kleurdoeken. Iedereen heeft een andere kleurenkaart omdat iedereen uniek is.

Bij figuurvormen gaat het niet over de maat die iemand heeft maar over de verhoudingen van een lichaam. Die verhoudingen kun je door de keus van je kleuren benadrukken of verdoezelen. Ook kun je optische illusies zoals sjaaltjes, hesjes of de vorm van een halslijn gebruiken want daar trekt het oog van de mensen om je heen naar toe. Hetzelfde geldt voor de lengte van een rok, vest of jas.

Carolien gaf tot slot het advies om kleding te kopen die echt bij je past want uiteindelijk is dat ook duurzaam omdat je draagt wat je koopt: “Let dus niet op wat de mode voorschrijft want die heeft een commercieel doel en niet om jou het beste tot je recht te laten komen of iets te accentueren of camoufleren. Als je alleen draagt wat in de mode is kan het zijn dat het minder goed bij je past.”

Na het beantwoorden van een aantal vragen uit de zaal werd de avond afgesloten met het zingen van psalm 68:10. Daarna was er nog gelegenheid voor ontmoeting onder het genot van een hapje en een drankje.

activiteiten@hhk-scherpenzeel.nl

info@carolienluitjes.nl en www.carolienluitjes.nl

Vrouw in Beeld  is een lifestyle-programma waarin vrouwen vertellen over hun leven en geloof. Uitzendingen worden op woensdag herhaald.

Hannie van de Veen

Afbeelding