Afbeelding
Hannie van de Veen

Film en frites

Algemeen

SCHERPENZEEL Vanwege de voorjaarsvakantie was er op 20 februari een gezellige activiteit in de Breehoek voor kinderen tot ongeveer 12 jaar: de film ‘Mijn moeder is een gorilla (en wat dan nog)’ werd vertoond. 

Alfred Haaksma van de bibliotheek: ”We vertonen een film in de voorjaarsvakantie en in de herfstvakantie. Er blijkt veel belangstelling te zijn om samen naar een film te kijken want er zijn wel 40 kinderen. Meestal proberen we een film te kiezen die wat onbekender is en waar ook nog wat ‘van te leren’ valt. Dit keer kozen we deze grappige en hartverwarmende Scandinavische film uit 2021. De film, die ook te zien was op het festival Cinekid in 2021, is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Frida Nilsson uit 2005 en is geregisseerd door Linda Hamback.” .

De film gaat over Jonna die in weeshuis ‘Sunnyside’ woont en op haar 9e geadopteerd wordt door een gorilla die met een oude Volvo rondrijdt en een rommelwinkeltje heeft. Jonna verlangde erg naar een moeder maar moest hier wel aan wennen. Toch raken ze langzamerhand verknocht aan elkaar. Gorilla is een lieve zorgzame moeder en geeft Jonna de vrijheid om zich te ontwikkelen zoals ze wil. Uiteindelijk beseft Jonna dat Gorilla niet hoeft te veranderen. Er zit zowel humor, emotie als spanning in het verhaal doordat de eigenaar van de fabriek waar Gorilla woont het pand wil onteigenen. De boodschap in dit adoptieverhaal is dat je moet openstaan voor het onbekende, dat een kind zich met zorg en vertrouwen goed kan ontwikkelen en zichzelf kan zijn, dat familie en vriendschap belangrijk zijn en dat tegenslagen er zijn om tegen te vechten. Het gaat niet om hoe je er uit ziet maar om wie je bent.

Na de film, die niet op Netflix te zien is, mochten de kinderen boven in de Breehoek genieten van patat en een kroket of frikandel. In groepjes zochten ze een plekje aan één van de tafels. De activiteit die georganiseerd werd d.m.v. samenwerking van de bibliotheek en de Breehoek viel erg in de smaak! Sommige kinderen gingen wel 3 of meer keren langs het buffet waar het eten uitgedeeld werd!

Afbeelding
Afbeelding

Meest gelezen