Wethouder Van Deelen
Wethouder Van Deelen / foto: Vakfotografie Westerduin

Van Deelen zet zich in voor voedseltransitie in de regio

Algemeen

SCHERPENZEEL Wethouder Gerard van Deelen houdt zich in de Regio Foodvalley bezig met voedsel, zowel de productie als voorkoming van verspilling. Voor zijn inbreng wordt hij in allerlei publicaties geprezen. Zijn inbreng wordt als bijzonder en waardevol beschouwd.

Foodvalley is een regio, die zich op alle mogelijke manieren profileert. Dat gebeurt onder meer door ambitieuze bouwplannen en aandacht voor de doorstroming van het verkeer, maar ook wil Foodvalley bekend zijn om de vernieuwende manier waarop in dit gebied voedsel geproduceerd wordt.

Gerard van Deelen zet zich in voor dit onderwerp. Hij wijst er op dat zijn collega’s burgemeester Marieke Teunissen en wethouder Izaäk van Ekeren zich op andere terreinen ook met de samenwerking met de buurgemeenten bezig houden. Dat is een relatieve nieuwe houding voor de gemeente Scherpenzeel, die in het verleden nog weleens het verwijt kreeg dat ze zich te veel afzijdig van samenwerking hield.

Gerard Van Deelen vindt de landbouwtransitie erg belangrijk. In de toekomst zullen boeren op een andere manier voedsel moeten produceren. De Regio Foodvalley zet daar met de hulp van de universiteit van Wageningen vol op in. 

‘We moeten de voedselketen anders inrichten. Het is belangrijk dat mensen regionale producten van boeren kopen,’ zegt Van Deelen. Dan richt Van Deelen niet alleen het vizier op producten en producenten, maar ook over voedselverwerkende bedrijven. Zij zouden ook op een andere manier tegen voedselproductie aan moeten kijken.

De wethouder vindt het belangrijk dat de Regio Foodvalley zich ook op de retail richt en winkeliers en kopers probeert te overtuigen dat anders en duurzamer gekweekte producten goed voor de gezondheid en de omgeving zijn.

Van Deelen is ook druk bezig om te kijken op welke manier er minder voedsel verspild kan worden. In zijn beleving is daar ook een rol weggelegd voor restaurants en grote supermarkten. ‘Dat is belangrijk. Het is zonde dat er zoveel voedsel weggegooid wordt,’ constateert de wethouder.

Ook is de Regio Foodvalley druk bezig om kinderen te onderwijzen over het belang van gezond voedsel voor hun gezondheid.

‘We moeten het proces versnellen,’ zegt wethouder Van Deelen. ‘Het gas  moet er op. Het is belangrijk dat we met die transitie bezig zijn en steeds nieuwe projecten op starten.’

Meest gelezen