Afbeelding
Foto: Jaap Mak

Focus op sociale huurwoningen

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel en woningcorporatie zien de belangstelling voor sociale huurwoningen groeien. Ook moeten er meer woningen voor senioren komen. Dat hebben ze samen afgesproken. Ook de huurdersbond Ede en omstreken sprak mee. 

Veel jonge inwoners van Scherpenzeel zijn op zoek naar een sociale huurwoning. Ze moeten vaak vele jaren op een wachtlijst staan. Tijdens informatieavonden komen ze bij de gemeenteraad langs om hun wensen en frustraties kenbaar te maken. Een periode op de wachtlijst van zeven of acht jaar is geen uitzondering. Scherpenzeel heeft wel plannen om te bouwen. Dan moeten er wel ontwikkelaars zijn, die bereid zijn geld in dat soort projecten te steken. Bovendien blijkt het laatste jaar dat het elektriciteitsnet zo vol zit dat lang niet alle nieuwbouwwoningen aangesloten kunnen worden. Netwerkbeheerders verwachten dat dit vanaf 2026 een probleem zal worden. 

De laatste weken kwamen er ook berichten dat er ook problemen te verwachten zijn met de aansluiting van water. Dat zijn praktische problemen, die opgelost moeten worden om te kunnen bouwen. In veel beleidsstukken van de gemeente en de Regio Foodvalley wordt ingezet in meer betaalbare en compacte woningen voor senioren. Ze wonen nu in grote woningen en zouden best naar een kleinere woning willen verhuizen. Het voordeel zou moeten zijn dat er grotere woningen vrij komen en er zo doorstroming uit de sociale huurwoningen op gang zal komen. Op die manier zou er meer ruimte voor starters op de woningmarkt komen. Die ruimte wordt nog verder beperkt, omdat de gemeente wettelijk gezien ieder jaar een groeiend aantal statushouders een sociale huurwoning moet toewijzen. Statushouders zijn asielzoekers, die hun procedure hebben doorlopen en in Nederland mogen blijven. Binnen 14 weken moeten ze een woning krijgen en aan hun inburgering beginnen. Dat is onder meer noodzakelijk, omdat ze in asielzoekerscentra zitten. Daar is een schreeuwend ruimtegebrek. Door de statushouders een woning aan te bieden kan de druk op bijvoorbeeld het aanmeldcentrum in Ter Apel afnemen. Dat heeft de gemeente met Woonstede afgesproken. Dit ligt in lijn met eerdere afspraken.

Meest gelezen