Afbeelding
Ted Walker fotografie

Column: Wimar Jaeger

Column

Hittestress

Ik bracht dezer dagen het dekbed naar de stomerij, niet nodig met deze warmte. Klaarmaken voor de winter, dacht ik erbij. De zon stond er de afgelopen week een paar dagen stralend bij. 

Nou ben ik ook wel gek op de zon, dus ik werd er wel blij van. Maar de overheid die er vanuit gaat dat mensen bijna niets meer zelf kunnen beoordelen, pakte flink uit. 

Het ene hitteprotocol na het andere hitteplan en smogalarm volgde elkaar op in mijn e-mailbox. Scherpenzeel kreeg het advies een lokaal hitteplan op te stellen. Ik kreeg het er warm van. 

Natuurlijk, ik begrijp dat het voor kwetsbaren en ouderen behoorlijk puffen is en dat we een oogje in het zeil moeten houden. Maar misschien is het oogje van de buren en dat van de familie een betere dan die van een gemeentelijk hitteplan? 

Soms bekruipt me het gevoel dat we in Nederland wel heel erg specialist zijn geworden in over-organisatie. Organiseren is mooi, maar als je daarmee degenen waarvoor je het organiseert bijna tot apathie brengt is het de vraag of we wel slim bezig zijn. 

Natuurlijk, de Vierdaagse had ongetwijfeld gelijk dat ze de eerste dag afbliezen, maar dan gaat het over de organisatie van een evenement. Maar laten we toch vooral blijven benadrukken dat mensen lopen en drinken op basis van hun eigen verstand. 

Het is de vraag of je bij iedere afwijking van het gemiddelde verwachtingspatroon moet denken dat mensen het niet meer zelf kunnen. 

Leven en blijven leven kunnen mensen over het algemeen het beste zelf. Dus belde ik mijn ouders die op het balkon zaten met een glas bruiswater in de hand. 

Wimar Jaeger,
Burgemeester

Meest gelezen