Afbeelding
Ted Walker fotografie

Column Wimar Jaeger

Column

Ondermijning, wat is dat?

Afgelopen vrijdag bezocht een aantal senatoren van de Eerste kamer onze regio voor een praktijkdag over ondermijning. Zij hoorden meer over de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit in Gelderland Midden. De vraag die voorbij kwam, was: Wat is er eigenlijk nieuw aan wat u vertelt? Het is niet eenvoudig om duidelijk te maken dat drugsproductie, arbeids- en seksuele uitbuiting en grootschalige zorgfraude, niet alleen zware misdaden zijn, maar inmiddels ook de samenleving aantasten en daarmee een gevaar vormen voor onze rechtstaat. 

Grote woorden zult u denken en dat vanuit een dorp als Scherpenzeel. Maar als u dacht dat ondermijning alleen in Amsterdam en een paar Brabantse steden voorkomt, vergist u zich. Alleen al in ons dorp moesten we in de afgelopen 8 weken twee panden sluiten, vanwege grootschalige wietproductie. En die productie is niet alleen schadelijk vanwege de te verkopen drugs, maar misschien nog wel schadelijker vanwege het gevaar dat die productie voor brand, aanloop van criminelen en distributie door jongeren met zich meebrengt. 

Tijdens een presentatie van ‘leerlingalert’ op het MBO in Velp bleek dat maar liefst een op de acht leerlingen wel eens benaderd is voor het wegbrengen van pakketjes tegen een beloning van 150 euro. Datzelfde percentage wordt wel eens benaderd om z’n simkaart of bankpas tijdelijk uit te lenen tegen betaling van 1500 euro. Winkeliers die worden gevraagd om hun pinautomaat in de avonduren uit te lenen, komt tegenwoordig ook steeds meer voor. Criminele netwerken werken zich steeds vaker in sportclubs en scholen binnen om ‘onschuldige’ hulp voor hun activiteiten te ronselen. 

Naast opsporing en repressie zetten we in Gelderland Midden in op voorlichting en het vergroten van de alertheid. Ook ik roep u op alert te zijn op raar voordoende signalen en ze te melden zodat we effectief controle kunnen uitvoeren. Want dat er criminelen zijn, is van alle tijden, maar dat nietsvermoedende mensen steeds meer in hun werkzaamheden worden betrokken is een toenemende werkelijkheid.