Chris van den Berg
Chris van den Berg Martine Buitenhuis

Column Chris van den Berg, Fractievoorzitter CDA

Column

File op het stroomnet? 
Sla thuis energie op! 

We beleven dit keer een ongemeen spannende verkiezingsperiode! Mijn partij, het CDA, krijgt stevige klappen. Jammer, maar het zat er ook al wel een tijdje aan te komen. Gelukkig biedt een crisis ook altijd kansen voor een nieuwe start. Ik hoor heel veel positieve reacties over onze nieuwe lijsttrekker Henri Bontenbal. Iemand die met zijn beide benen in de klei durft te staan en niet zijn toevlucht zoekt tot machtspraktijken. Als land kunnen we nog veel goeds van hem verwachten!

Wat niet iedereen weet is dat Bontenbal een achtergrond heeft in de energietechniek, en daarvan veel kennis heeft. Dat brengt mij bij de kop boven deze column. Mede, of moet ik zeggen vooral, door de vele initiatieven om groene energie op te wekken, is er namelijk op veel plaatsen congestie op het energienet ontstaan. In gewone termen: er is file op het stroomnet, zoals ik lees in een advertorial in de NRC van afgelopen week. Tijdens piekuren, wanneer de zon flink schijnt, wordt er zoveel energie opgewekt, dat het stroomnet dat niet kan verwerken, file dus. En net als bij de toenemende dagelijkse files op de weg, wordt er hard gezocht naar oplossingen. De netbeheerders, Stedin, Liander en dergelijke, investeren de komende jaren tientallen miljarden in uitbreiding van de netcapaciteit. Maar op korte termijn biedt dat geen soelaas. Een verbrede N224 komt er ook niet binnen tien jaar, vrees ik.

Het feit dat het stroomnet het niet aankan weerhoudt ondernemers er soms van om dus maar niet te investeren in het opwekken van energie. Dat klinkt op het eerste gezicht niet onlogisch, maar is natuurlijk geen echte oplossing. Het is zoiets als het verstoken van steenkolen in het tijdperk van gaskachels. Allereerst natuurlijk omdat alle beetjes helpen om de opwarming van onze aarde tegen te gaan. De vele temperatuurrecords van afgelopen zomer tonen aan dat het daarmee niet de goede kant opgaat. Het doel van maximaal 2 graden opwarming dreigt bij lange na niet gehaald te worden. Ik lees dat we afstevenen op 2,5 tot 3 graden opwarming. We komen daarmee op min of meer gelijke temperaturen uit als in de tijd dat Amersfoort aan zee lag. En het zal een nog grotere vluchtelingenstroom naar Nederland veroorzaken. Met als gevolg nog grotere tekorten op de woningmarkt en nog langere files op de N224. Daar is niemand bij gebaat, toch?

Wat kan een ondernemer nu doen? De oplossing is eigenlijk vrij simpel. Als je autofiles tegengaat door thuis te werken, kun je stroomfiles tegengaan door de energie die je opwekt thuis op te slaan. Dat klinkt toch logisch? Het mooie is, dat dit voor steeds meer ondernemers binnen handbereik komt en betaalbaar is. Het aantal aanbieders van betaalbare batterijen neemt snel toe. En als het voor een klein bedrijf nog niet rendabel is, kun je als goede buren met elkaar gaan samenwerken. Op zo’n honderd bedrijventerreinen in Nederland zijn er al van die initiatieven. Wanneer volgen ons Zwarte Land en wethouder van Deelen?