Afbeelding
Vakfotografie Westerduin

Column Henk Brons, fractievoorzitter Gemeente Belangen Scherpenzeel

Column

‘Domme’ kiezers?

Vooropgesteld dat ik geen fan ben van de PVV en dat ik sommige uitspraken van Wilders afgrijselijk vind, geef ik eerlijk toe dat hij ook veel goede dingen zegt. In ieder geval zegt hij dingen die mensen aanspreken. En als dan de scherpe kantjes eraf gaan, word je de grootste partij. Dat is niet nieuw. In het buitenland kennen we de voorbeelden van Trump, Berlusconi, Le Pen en de Brexit. En in de Nederlandse politiek speelt dit al vanaf Pim Fortuyn. Via Leefbaar Nederland en FvD zijn de laatste dappere en kortstondig succesvolle pogingen gedaan door BBB en NSC. Maar ook alle kleine splinterpartijen als PvdD, Volt en 50Plus zijn ontstaan, omdat mensen zich niet meer herkenden in de bestaande ideologieën. Slechts enkele conservatieve partijen (SP, SGP) houden zich aan hun principiële uitgangspunten, maar worden daar ook niet voor beloond.

Gelijktijdig zag je ook de opkomst van de lokale partijen in de gemeentepolitiek. Ook zij staan dicht bij de mensen en zeggen waar het op staat. Als je ingewikkelde dingen kunt platslaan in duidelijke taal, herkennen kiezers zich daarin. Dat geeft vertrouwen en is heel verfrissend.

De regenten van de oude politiek (CDA, D66, CU, PvdA, GroenLinks) voelden al eerder de macht wegvloeien naar nieuwkomers. En het laatste bolwerk (VVD) moet nu vrezen dat ook zij in een vrije val terechtgekomen zijn. Zij hebben nooit begrepen waarom mensen ‘zo dom zijn’ om op dat soort ‘domme’ partijen te stemmen. Verblind door arrogantie en drang naar eigen succes zagen zij niet dat zij zelf de mensen hebben weggejaagd. Maar dat heb ik ze nog niet horen zeggen. Ze zoeken allemaal de schuld buiten zichzelf.

De zwevende kiezers zijn als een zwerm spreeuwen die zich verzamelt voor de grote vogeltrek. Zij bewegen zich razendsnel, met z’n allen, van de ene naar de andere kant van het luchtruim, op zoek naar de partij die hun zorgen wel begrijpt en uitspreekt. Dit in de hoop dat er dan ook oplossingen worden geboden.

De strategische kiezer denkt nog steeds in het traditionele ‘links-rechts’. Maar dat bestaat al lang niet meer. Sinds de jaren 80 is onze maatschappij daar veel te egoïstisch en te ingewikkeld voor geworden. En hoe weten we nu wat de bevolking werkelijk wil, als mensen strategisch gaan stemmen?

Als er in de toekomst een PVV, BBB, NSC of wat dan ook, echt blijvend succes wil hebben, zullen ze nog een fundamenteel en principieel verschil moeten maken. Niet alleen hun eigen wil en ideeën voorleggen, maar ook luisteren naar het volk en oplossingen bieden voor de zorgen en problemen van alle Nederlanders. Een politicus moet vooral een vertegenwoordiger van het volk zijn.