Afbeelding
Vakfotografie Westerduin

Column Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter SGP Scherpenzeel

Column

Probleemwolven

Vanavond vraagt de SGP in Barneveld, gesteund door Lokaal Belang en ChristenUnie, om maatregelen tegen overlast van wolven. Terecht punt. In gemeenten om ons heen, maar vermoedelijk ook sinds kort op Scherpenzeels grondgebied, houdt de wolf huis.

De laatste wolf in ons land werd waarschijnlijk in 1868 gedood. Hoe zag ons land er toen uit? Erg leeg, met naar schatting net ruim 3 miljoen inwoners en heel veel natuur. En nu? Bijna 18 miljoen inwoners en zonder maatregelen is de 20 miljoen inwoners binnen bereik (Staatscommissie Bevolkingsgroei). Wat moeten we in onze dichtbevolkte postzegel met zo’n maximaal beschermd roofdier?

Allerlei ‘deskundigen’ wisten precies hoe het zou gaan, maar zaten er heel vaak naast. “Ze eten alleen maar wild en vormen nauwelijks gevaar voor vee”. Nee dus. “Wolvenrasters helpen goed”. Nee dus. Nu las ik recent nog weer dat “de mens niet op het menu van de wolf staat”. Een hele geruststelling voor ouders van scholieren die langs de Kroondomeinen fietsen…

Inmiddels is er terecht beweging om de wolf actief te beheren. De beschermde status moet veranderen. Europa is ook ongeveer zover. Er is nog wel gesteggel over de definitie van een ‘probleemwolf’. Daar hoefden ze in vorige eeuwen niet lang over te vergaderen. Hopelijk wordt Nederland niet weer strenger dan de Europese regelgeving. Laat het gezond verstand zegevieren.

Recent werd bij Elspeet een dode wolf gevonden. Media pakten groot uit met het nieuws dat de politie onderzoek ging doen, want doden van een wolf is een misdrijf waar jarenlange gevangenisstraf op staat. Nu bleek het beest gedood door een andere wolf. Toch blijft het knagen: De gedachte dat dit zonder voorbehoud groots aangepakt zou worden, vergeleken met zoveel aangiftes die niet in behandeling genomen worden of strafzaken die geseponeerd worden wegens gebrek aan capaciteit bij het Openbaar Ministerie. Een ongemakkelijke onbalans.