Janet in haar winkel
Janet in haar winkel / foto: Hannie van de Veen

Boetiek Miss Jeannette

Ondernemend

SCHERPENZEEL Tussen alle voortdurend veranderende winkels en winkelpuien in Scherpenzeel valt het winkeltje van Janet Hooijer op. Janet runt deze winkel al bijna 45 jaar: komend jaar wordt het jubileum gevierd. Het winkeltje is gevestigd in een wat ouder pand waar nog weinig aan veranderd of gemoderniseerd is: een verademing tussen alle nieuwerwetse winkels.

Klanten die de winkel binnen stappen verbazen zich over wat er allemaal te koop is en ervaren het als een snoepwinkel op hobbygebied. Dat was ook tijdens het gesprek te merken: een jonge man kwam aarzelend binnen en vroeg om rinkelbelletjes. “Die heeft u waarschijnlijk niet maar ik weet niet waar ik die dan wel kan kopen.” Hij kwam bij de kast waar allerlei soorten rinkelbelletjes lagen en vertrok uiteindelijk met 15 belletjes om een knikkerbaan mee te maken. Een ander kwam voor oogjes voor een knuffelbeest en stond versteld hoeveel verschillende soorten er zijn. Ook deze klant vertrok tevreden met waar ze voor kwam. Zo verlopen de dagen van Janet Hooijer voortdurend. Het is bijna altijd druk in de winkel. Ze hoeft bijna nooit ‘nee’ te verkopen want het is altijd mogelijk iets te bestellen wat ze niet op voorraad heeft. Al 3x is Boetiek Miss Janet gekozen tot gezelligste winkel van Scherpenzeel!

In augustus 1979 is ze met hulp van haar ouders Adrie en Barend Hooijer gestart in een pand aan de Marktstraat 20. Haar vader deed met zijn boekhoud-en assurantiekantoor de boekhouding en haar moeder, mevr.Hooijer-Faas, hielp naast de naai- en coupeuselessen die ze aan haar modevakschool gaf, in de winkel. Er werden naast modestoffen, fournituren en kleinvakartikelen zoals knopen, garen en ritsen ook dameskleding, sieraden en sjaaltjes verkocht. Na twee jaar verhuisde de winkel naar Dorpsstraat 144 en ging Janet met haar partner en dochter boven de winkel wonen. In dit pand was meer ruimte en dus kon het assortiment uitgebreid worden. Ook hobbyartikelen, quiltstoffen, borduurspullen en pakketten, verf van Windsor en Newton, aquarelblokjes, teken-en schilderbenodigdheden kwamen in de collectie terwijl het assortiment wol en handwerkprodukten uitgebreid werd. Er worden ook kleurboeken voor volwassenen, viltkleurplaten, papier voor kaarten maken en enveloppen verkocht en er zijn kadobonnen te koop. Inmiddels kunnen klanten ook terecht voor kleding -en schoenreparatie, stomen van kleding en inlijstwerk..

De winkel is efficiënt ingericht en elk hoekje wordt benut. Overal zijn planken, kasten of rekjes. Zelfs op de toonbank staan artikelen en op de grond liggen handwerktijdschriften! Janet: “Het belangrijkste is mijn service en dat mijn winkel zo’n luilekkerland is voor hobbyisten van elke leeftijd. Ze kunnen hier eindeloos rondsnuffelen maar ook advies krijgen over hun hobby en de benodigde materialen. Onder mijn klanten zijn er velen die voor de sfeer en de gezelligheid komen. De enorme voorraad stimuleert creativiteit maar bestellen kan ook altijd.” In coronatijd was er duidelijk een opleving van het beoefenen van een hobby. Mensen wilden toch wat leuks doen zoals diamondpainting en de nieuwe pixelhobby terwijl ze thuis moesten blijven en normale activiteiten stil lagen.

Nieuw is de verkoop van 15 modellen Veritas naaimachines waarop 5 jaar garantie gegeven wordt. Ook nieuw in het assortiment zijn de poscastiften waarmee je op elke ondergrond, ook glas of textiel kunt schrijven of tekenen. Janet is alleen op maandagochtend en woensdagmiddag gesloten om een beetje tijd voor haar huishouden en eigen activiteiten te hebben: sporten, tv kijken, oppassen op haar kleinzoon en diamondpainting. Op facebook en instagram zijn altijd nieuwtjes over de winkel te vinden.

Afbeelding
Afbeelding

Meest gelezen