Afbeelding
foto: Gemeente Scherpenzeel

Vier wethouders steken de handen uit de mouwen

Politiek

SCHERPENZEEL De gemeenteraad zal donderdag over het coalitieakkoord tussen GemeenteBelangen Scherpenzeel en de SGP debatteren. Ook zullen er dan vier wethouders geïnstalleerd worden. Evert van de Glind en Henk Vlastuin voor GemeenteBelangen Scherpenzeel. Izaäk van Ekeren en Gerard van Deelen voor de SGP.

De terugkeer van Evert van de Glind is opvallend en wordt veel besproken. Als gemeenteraadslid van het CDA zegde hij het vertrouwen in het functioneren van zijn wethouder Jan van Kampen op. Hierdoor viel het toenmalige college van burgemeester en wethouders.

Evert van de Glind richtte GemeenteBelangen Scherpenzeel op en won de verkiezingen. Van 2011 tot 2014 was hij wethouder. Hij stapt op vanwege persoonlijke gronden. In een persbericht staat dat de problemen tussen Van de Glind al lang geleden zijn opgelost. Hij zegt: ‘Van het verleden moet je leren. Ik ben blij dat ik mij nu weer met volle energie op deze belangrijke taak kan gaan richten. Het voelt goed en vertrouwd om de draad weer op te pakken. We zullen alle zeilen bij moeten zetten, want gemeenten hebben het lastig. Scherpenzeel heeft het nu best goed voor elkaar, maar we willen dat graag zo houden voor de toekomst. Samen met de gehele gemeenteraad gaat ons dat lukken. Daar wil ik mij voor inzetten en daar ben ik van overtuigd.’ Gerard van Deelen en Izaäk van Ekeren zijn sinds eind 2019. GementeBelangen vormde een coalitie met de ChristenUnie en Pro Scherpenzeel. GemeenteBelangen en de SGP waren felle tegenstanders van de gedwongen fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel. De andere partijen waren voorstander. Van Es en Van Dijk verdwenen van het toneel en Van Ekeren en Van Deelen namen hun plek in.

Na de verkiezingen waarbij de SGP een zetel won, sprak GemeenteBelangen met alle partijen. De uitkomst was dat de grootste partij met de SGP en de VVD een vervolggesprek had. Uiteindelijk onderhandelden de collegepartijen verder. Tijdens de onderhandelingen bleek dat Henny van Dijk wilde stoppen als wethouder voor GemeenteBelangen. Zij had een verschil van mening met de fractie, stapte uit de partij en hield haar raadszetel. Donderdag is haar laatste dag als wethouder.

In het persbeicht staat: ‘Henk Vlastuin (GBS), Gerard van Deelen (SGP), Evert van de Glind (GBS) en Izaäk van Ekeren (SGP) hebben elkaar goed leren kennen tijdens de vorming van de nieuwe coalitie tussen GBS en SGP. Tijdens dergelijke gesprekken komt ook de portefeuilleverdeling ter sprake, hoewel dit formeel natuurlijk in het college wordt besloten. “De efficiënte en snelle manier waarmee deze wethouders elkaar hierin hebben gevonden is een goed voorteken”, aldus GBS-voorman Henk Brons. “Het toont gedrevenheid en verantwoordelijkheidsgevoel en dat hebben we nodig in deze belangrijke raadsperiode”, vult SGP-fractievoorzitter Maarten Zwankhuizen aan.

Henk Vlastuin, tevens beoogd loco-burgemeester, is een geboren en getogen Scherpenzeler. Een Scherpenzeler in hart en nieren. Hij is getrouwd met Wil. Samen hebben ze drie kinderen met partners en drie kleinkinderen. Henk heeft veel ervaring binnen de publieke sector, met name op het gebied van HR, en hij weet als geen ander hoe het gemeentebestuur van invloed is op het goed functioneren van de ambtelijke organisatie. “Een bestuurder heeft natuurlijk een heel andere rol en functie. Ik kijk daar erg naar uit en heb er echt zin in! Het gevoel onderling is goed, er is veel te doen, kortom: aan de slag!”, aldus Vlastuin. Gerard van Deelen is sinds eind 2019 wethouder in de gemeente Scherpenzeel en voelt zich helemaal thuis in die rol. Hij woont met zijn vrouw Joke al sinds 1987 in Scherpenzeel en ze hebben 3 kinderen en 3 kleinkinderen. Van Deelen: “We hebben mooie dingen in de steigers staan en er komen ook nog veel dingen op ons af. We zijn dankbaar dat de Scherpenzeelse kiezers ons opnieuw het vertrouwen hebben gegeven om het mooie en verantwoordelijke werk voort te zetten. Samenwerken en in gesprek zijn met burgers en bedrijven zal in veel gevallen het sleutelwoord zijn en ik ga me daar ten volle voor inzetten. Het voelt heel goed en ik heb er zin in”

Ook Izaäk van Ekeren is zittend wethouder voor de SGP. Hij is getrouwd met Corry, samen hebben ze 2 kinderen, met partners en een kleindochter. Izaäk heeft een bedrijfskundige en agrarische achtergrond en woont sinds 11 jaar in Scherpenzeel. Hij heeft zich inmiddels de functie van wethouder volledig eigen gemaakt. Er is hard gewerkt in de achterliggende, turbulente periode, maar er zijn daardoor natuurlijk ook dingen blijven liggen. Van Ekeren: “Het consistente beleid van de afgelopen jaren is een goede basis om met veel vertrouwen de toekomst in te gaan. Dit nieuwe college kan dat aan, daar ben ik van overtuigd en dat maakt me enthousiast om door te gaan”. Evert van de Glind is ook geen onbekende binnen het gemeentebestuur van Scherpenzeel. Evert woont sinds 1998 op het prachtige Klein Gooswilligen en heeft 3 dochters van 23, 21 en 15 jaar. Helaas moest hij om persoonlijke redenen in 2014 stoppen. Gelukkig is dat alweer vele jaren geleden helemaal opgelost.

Vier deeltijd-wethouders klinkt best veel voor een kleine gemeente als Scherpenzeel. Maar het aantal FTE (2,7) is gelijk aan 2014-2018 en de taken van de gemeente zijn er vooral niet minder op geworden. Ook in de regio willen we namens Scherpenzeel meer bijdragen. Met deze bezetting is het college op volle sterkte en kunnen de nauwe contacten met alle samenwerkingspartners goed worden onderhouden. Het nieuwe college ziet uit naar de komst van de nieuwe kroonbenoemde burgemeester waarvoor de procedure inmiddels al in gang is gezet.’