Afbeelding
Rekenkamer

College volgt advies

Algemeen

SCHERPENZEEL De rekenkamer Vallei en Veluwerand heeft de gemeente Scherpenzeel twee aanbevelingen gedaan met betrekking tot de Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob). Dat blijkt uit een memo dat het college van burgemeester en wethouders gestuurd heeft naar de gemeenteraad.

In het voorjaar van 2021 is er een landelijk onderzoek gedaan hoe gemeenten omgaan met een verzoek op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De Rekenkamer Vallei en Veluwerand heeft zes gemeente in haar gebied onderzocht. 

De Rekenkamer heeft twee aanbevelingen aan het Scherpenzeelse gemeentebestuur gedaan. Op dit moment kunnen verzoeken op grond van de wet niet digitaal ingediend worden. 

De Rekenkamer adviseert dat besluit terug te draaien, zodat het in de toekomst toch mogelijk is om digitaal een aanvraag in te dienen.

Ook beveelt de Rekenkamer aan dat de ongeschreven regels over het informeren van de gemeenteraad over Wob-verzoeken vast te leggen in de werkprocesbeschrijving Wob-verzoek.

‘In de tweede aanbeveling leest ons college een derde aanbeveling, namelijk het maken van een plan voor meer actieve openbaarmaking voor de raad. 

In het kader van bestuurlijke wederhoor heeft de Rekenkamer ons college verzocht deze aanbevelingen over te nemen, vervolgstappen te nemen en hen daarover te informeren. 

Op 10 mei 2022 heeft ons college de aanbevelingen overgenomen,’ staat in de memo.

‘Op 19 april 2022 heeft ons college het besluit uit 2014, betreffende de afsluiting van de digitale weg voor het indienen van verzoeken, ingetrokken met ingang van 1 mei 2022,’ schrijft het college van burgemeester en wethouders.

‘In het kader van de implementatie van de Wet open overheid (Woo), die onlangs van kracht werd, wordt ook de derde aanbeveling al meegenomen, aangezien de Woo een bredere actieve openbaarmakingsverplichting kent dan de Wob. In de Woo zijn daarvoor een elftal categorieën opgesomd, waarvoor vanaf 1 januari 2023 een stappenplan komt vanuit de VNG. 

Gelet op de aanbeveling van de Rekenkamer wordt als eerste deze categorie van actieve openbaarmaking opgepakt en het beschrijven van de werkwijze daarvan,’ aldus het college van burgemeester en wethouders.