Eindelijk besluit Omgevingswet

SCHERPENZEEL Vlak voor de zomer, zo eind juni, zal er naar verwachting meer duidelijkheid komen over de Omgevingswet. Dat blijkt uit vergaderingen in de Eerste Kamer. De wet zal dan op 1 januari 2023 van kracht worden, zodat gemeenten tijd genoeg hebben om zich voor te bereiden. 

De landelijke overheid wil in alle Nederlandse gemeenten de Omgevingswet invoeren. Het blijkt een lastig proces te zijn. Er zijn problemen met de ICT. Bovendien is er nog niet helemaal duidelijk wat er in de wet staat. De Omgevingswet is het kader om ruimtelijke plannen en vergunningen te toetsen. De invoering is al een aantal keren uitgesteld. Het Scherpenzeelse college van burgemeester en wethouders en de ambtenaren zijn al druk bezig met de invoering in de wet. Er zijn al veel stappen gezet.

De Scherpenzeelse gemeenteraad is daar heel tevreden over. 'Veel Nederlandse gemeenten zijn nog niet zo ver,' stelde Henk Brons, fractievoorzitter van GemeenteBelangen Scherpenzeel, tijdens een aantal vergaderingen met trots vast.

Toch zijn er ook zorgen. De Omgevingswet komt in de plaats van een aantal wetten en procedures en verordeningen. Het is een gecompliceerde wet.

De angst bestaat dat vooral kleine gemeenten zoals Scherpenzeel onvoldoende geschoolde ambtenaren hebben om op een goede manier de wet te implementeren en uit te voeren.

Voorlopig is het grootste probleem dat de invoering van de wet een aantal keren is uitgesteld.

Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft de gemeenten plechtig beloofd dat ze een half jaar voor de invoering duidelijkheid krijgen over de datum waarop de wet van kracht wordt.  

De Eerste Kamer moet op 21 juni of 28 juni besluiten over de  invoering van de wet.