Afbeelding
foto: Pixabay

Positief resultaat jaarrekening

Algemeen

Financiële positie blijft zorgelijk

SCHERPENZEEL Scherpenzeel heeft een positief resultaat van bijna zeven ton over 2021. Dat blijkt uit de jaarrekening. Toch werd er tijdens de opinieronde bepaald niet de polonaise gelopen door de gemeenteraadsleden. Er zijn zorgen te over.

Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, vond het een mooi resultaat voor de gemeente. ‘Het oogt goed, maar klopt de uitkomst wel?’ vroeg hij zich af.

Van den Berg rekende voor dat een deel van het overschot ontstaan was doordat het wegenonderhoud doorgeschoven is van 2021 naar 2022. Dat komt onder meer door de corona-crisis. ‘Dat is meer dan drie ton en die gaan we gewoon uitgeven,’ constateerde Van den Berg. Hij meende dat de gemeente uiteindelijk 7000 euro over 2021 tekort kwam.

Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP, onderschreef dit verhaal ten dele. ‘We hebben veel incidentele meevallers. Dat is waar. En ik ben altijd blij met een positief resultaat van bijna zeven ton. Dat is een goed teken. Het was een moeilijk jaar voor de gemeente met de fusieperikelen en de corona-crisis,’ constateerde hij. ‘Er is geen reden om tevreden achterover te leunen. Het college van burgemeester en wethouders moet scherp aan de wind blijven zeilen om waar mogelijk kosten te besparen.’

Zwankhuizen kijkt met weinig vertrouwen naar de financiële toekomst. ‘De kleine gemeenten liggen onder de sloophamer,’ somberde hij.

Het grootste gedeelte van de inkomsten van de gemeenten komt uit de uitkering uit het gemeentefonds. In Den Haag is men bezig een nieuwe verdeelsleutel op te stellen. De verwachting is dat deze nieuwe methodiek ongunstig zal uitpakken voor de kleine gemeenten. De gemeente Woudenberg heeft berekend dat zij 115 euro per inwoner per jaar minder zal ontvangen. Dit zal waarschijnlijk in 2026 haar beslag vinden. Dan worden ook andere maatregelen ingevoerd, die slecht kunnen zijn voor gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt 2026 een spannend jaar.

Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, zag het zonniger in. ‘De landelijke overheid gaat meer geld uitgeven. Dat betekent dat wij ook meer geld ontvangen.’ Als de landelijke overheid meer geld uitgeeft krijgen de gemeenten meer geld en omgekeerd. Als de overheid minder uitgeeft, krijgen de gemeenten ook minder.

‘Dat is hoop,’ constateerde Zwankhuizen.

‘Nee, dat is de waarheid,’ antwoordde Valkenburg. ‘Ik volg het nieuws op Binnenlands Bestuur.’

Maarten Zwankhuizen erkende dat op korte termijn de landelijke overheid meer uitgeeft. Maar ook dat stemde hem niet optimistisch. ‘Er komt een recessie aan.’

Maarten Zwankhuizen: ‘Er komt binnenkort een recessie aan.’