Afbeelding
foto: Redactie

Villa gemeentehuis ingericht als opvangplek vluchtelingen

Algemeen

SCHERPENZEEL Volgende maand zal de opvang voor langere tijd in de Villa van het gemeentehuis de deuren openen. De crisisopvang zal dan worden gesloten. Dat verklaarde waarnemend burgemeester Wimar Jaeger tijdens de opinieronde van de gemeenteraad.

Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel, vroeg hoe de voortgang van de inrichting van de Villa tot opvangplek voor langere tijd verliep.

‘Deze week worden bureaus verhuisd en dan zal er verbouwd worden. We zijn tot nu toe niet tegen problemen aangelopen. Dat gaat allemaal wel goedkomen,’ aldus Wimar Jaeger.

Hij vertelde dat er een aantal plekken voor crisisopvang in Nederland zijn. ‘Ze zitten lang niet alleen vol. Er is sprake van een matige bezetting. Er wordt nu gekeken of we een aantal crisisopvangen kunnen samenvoegen,’ aldus Wimar Jaeger.

De veiligheidsregio’s hebben de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op dit moment goed georganiseerd. De opvang van asielzoekers, onder meer in Ter Apel, is een groter probleem.

De opvangen zitten vol. Er komen nog steeds mensen bij. De 25 veiligheidsregio’s hebben beloofd dat ze ieder 150 asielzoekers onderdak zullen bieden. Eerder hebben de veiligheidsregio’s beloofd dat ze ieder 2500 vluchtelingen voor hun rekening zouden nemen.

‘Er komt steeds meer druk vanuit het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) op onze veiligheidsregio, Gelderland-Midden,’ vertelde waarnemend burgemeester Jaeger. ‘Op dit moment doen we minder dan van ons verwacht wordt.’

Eerder stelde Van Riel schriftelijke vragen waarom de gemeente geen asielzoekers opvangt.

Het antwoord van het college van burgemeester en wethouders was toen dat de COA strenge eisen aan een opvangplek voor asielzoekers, stelt.

Zo moet de locatie minstens een jaar beschikbaar zijn en minimaal aan 100 asielzoekers onderdak bieden. De gemeente Scherpenzeel beschikt zelf niet over panden die aan deze normen voldoen. 

Het college van burgemeester en wethouders gaf toen ook aan dat in Scherpenzeel geen leegstaande panden zijn, die aan deze normen voldoen.

‘Er komt steeds meer druk van het COA naar de regio’