Afbeelding
Pixabay

Burgers betalen hogere gasprijs

Algemeen

SCHERPENZEEL De gemeente Scherpenzeel moet uiterlijk per 10 oktober het contract met het Russische bedrijf Gazprom opzeggen. Dat kan een behoorlijke kostenpost worden. Dat meldt het ANP na een rondgang langs gemeenten. Er wordt gesproken over een prijsverschil van 18 cent naar 3 euro. Inwoners betalen mogelijk de rekening voor de hogere gasprijs van de gemeente. 

Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, heeft in april besloten dat de Nederlandse gemeenten per 10 oktober van het Russische gas af moeten zijn.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de minister gevraagd of hij wil helpen bij de zoektocht naar nieuwe gasleveranciers.

De ministerie heeft laten weten dat dàt zijn taak niet is. Andere gemeenten maken zich zorgen omdat de prijs die ze voor gas moeten betalen mogelijk bijna 17 keer over de kop gaat. Ze hebben het ministerie om hulp gevraagd. Tot op heden zonder resultaat.

De gemeenten meldden dat er weinig zakelijke leveranciers op de Nederlandse markt actief zijn. Ze schatten toch in dat ze uiteindelijk wel een nieuwe leverancier zullen kunnen vinden. De kans bestaat echter wel dat andere gasleveranciers niet zullen intekenen op de aanbesteding voor gas.

Gemeenten zijn wel bezorgd over de snelheid, waarmee ze een nieuwe leverancier moeten vinden. Als ze het contract opzeggen en geen nieuwe kunnen sluiten dan zitten ze zonder gas.

De gemeente Scherpenzeel maakt deel uit van een groep gemeenten onder leiding van de gemeente Apeldoorn, die samen het gas inkopen. Het huidige contract met Gazprom loopt door tot 31 december 2023.

Het Scherpenzeelse college van burgemeester en wethouders heeft vlak na de Russische inval in Oekraïne besloten het contract gewoon door te laten lopen. Men was bang voor rechtszaken en wilde de aandacht vooral op de opvang van vluchtelingen richten. Ook wist het college niet zeker of men een nieuwe leverancier zou kunnen vinden.

Minister Jetten verwacht ook dat er rechtszaken over het opzeggen van contracten zullen komen. Hij heeft de gemeenten geld beloofd om deze te kunnen voeren.

De gemeenten verwachten dat de burgers uiteindelijk de rekening gaan betalen van de veel hogere kosten voor de levering van gas. Gemeenten zullen de kosten doorberekenen.