Afbeelding
foto: Jaap Mak

Geen asielzoekers in crisisopvang Dorpsstraat

Algemeen

SCHERPENZEEL Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger wil de crisisopvang voor vluchtelingen uit Oekraïne niet openstellen voor asielzoekers uit Ter Apel. Dat zei hij tijdens de opinieronde van de gemeenteraad. ‘Dat levert scheve gezichten op.’

‘Ik maak me zorgen over de situatie voor asielzoekers in ter Apel. Mensen moeten in het gras slapen. Dat is een ongewenste situatie,’ zei Annet van Riel, fractievoorzitter van Pro Scherpenzeel.

‘We hebben een opvang voor vluchtelingen waar 75 tot 80 mensen gehuisvest kunnen worden. De hoogste bezettingsgraad was 30 mensen. Kunnen we niet aanbieden dat we asielzoekers onderdak bieden?’ vroeg Van Riel.

‘Een terechte vraag,’ vond Wimar Jaeger. Op het moment van de opinieronde zaten er vier mensen in de crisisopvang. Dat aantal wisselt nog weleens.

‘We zijn aan het onderzoeken of we asielzoekers aan een dak boven het hoofd kunnen helpen. Het is echter geen goed idee om vluchtelingen uit Oekraïne te mengen met asielzoekers uit andere geografische gebieden. Daar trek ik de grens. Dat geeft scheve gezichten.’

Desgevraagd legde hij uit waarom hij een vermenging van die twee groepen een slecht idee vond. ‘Het is op andere plekken geprobeerd en het werkt niet. Ze hebben twee totaal verschillende rechten en verkeren in twee verschillende procedures.’

‘De mensen uit Oekraïne hebben het recht om in Europa te verblijven en hoeven niet een procedure te volgen om een status te krijgen. Zij krijgen geld van de regering, mogen gaan en staan waar ze willen. Ze kunnen bij de bakker hun eigen brood kopen,’ zei Wimar Jaeger.

‘Asielzoekers zitten in een spannende procedure of zij een status krijgen, zodat ze in Nederland kunnen blijven. Ze verkeren in onzekerheid. Ze hebben te maken met beperkingen en hele andere rechten. Ze zitten in een totaal andere situatie,’ zei Jaeger.

‘Het blijkt dat er al snel spanningen tussen beide groepen ontstaan, als ze in dezelfde ruimte verblijven. Er is sprake van jaloezie. Daarom vind ik dat we beide groepen niet in hetzelfde gebouw moeten stoppen. Maar als we iets voor asielzoekers kunnen doen, zullen we het niet nalaten. Alleen niet in hetzelfde gebouw als de vluchtelingen,’ aldus Wimar Jaeger. ‘Dat is vragen om moeilijkheden.’

Het COA eist dat asielzoekers worden opgevangen in een pand dat minimaal een jaar beschikbaar is en waar minimaal 100 mensen onderdak kunnen krijgen.