Afbeelding
foto: Jaap Mak

Voorstel bestemmingsplan Vierzinnen doorgeschoven

Algemeen

SCHERPENZEEL Het voorstel om het bestemmingsplan voor Vierzinnen te veranderen is van de agenda van de gemeenteraadsvergadering afgevoerd op voorstel van wethouder Izaäk van Ekeren. ‘Dit is een uniek situatie,’ zei hij tijdens de opinieronde van de gemeenteraad.

Tijdens de opinieronde waren er twee inspreker, meneer Molenaar namens projectontwikkelaar Woonstede en André Mandersloot, die in de buurt van het te ontwikkelen appartementencomplex woont.

‘Ik sta hier onvoorbereid,’ verklaarde Mandersloot. ‘Ik heb de brief waarin ik uitgenodigd werd te komen inspreken pas vrijdagmiddag uit de enveloppe gehaald. Ik moet ook nog werken.’

Wethouder Izaäk van Ekeren nam na deze bijdrage het woord en verklaarde dat de gemeente de omwonenden te laat, namelijk vlak voor de deadline om aan te melden om in te spreken, een brief had gestuurd.

‘Sommige omwonenden hebben de brief te laat gezien of hadden geen tijd om zich voor te bereiden op deze inspraakronde. Dit is een unieke situatie. We willen het voorstel graag doorschuiven. Dan kan iedereen op een goede manier alsnog zijn zegje doen,’ aldus Van Ekeren.

Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP, vond dat het voorstel dan doorgeschoven moest worden. ‘Het is logisch dat de burgers eerst hun inbreng hebben, daarna kunnen wij onze mening geven. Andersom werkt het niet. Het voorstel moet doorgeschoven worden.’

Het ziet er naar uit dat de behandeling van het bestemmingsplan nog behoorlijk ingewikkeld kan worden. Ontwikkelaar Molenaar vertelde dat zijn organisatie met de omwonenden overlegd had en hun wensen zoveel mogelijk in het ontwerp had verwerkt. Hij prees het proces.

André Mandersloot had een hele andere visie op de gang van zaken. ‘Er zijn twee aardige mensen van Woonstede op bezoek geweest. Zij moesten ons waarschijnlijk voor het project winnen. Daarna hebben we niets meer van Woonstede gehoord. We zien weinig tot niets van onze inbreng terug in de plannen.’

De laatste maanden is het vaker voorgekomen dat projectontwikkelaars en omwonenden recht tegenover elkaar stonden, onder meer omdat er niet goed gecommuniceerd zou zijn.

‘We willen dit soort circus niet meer,’ verklaarde Henk Brons bij een eerder conflict. ‘De gemeenteraad moet een grote rol krijgen. Wij willen niet verrast worden.’

Dit voorstel werd een maand doorgeschoven. Molenaar kreeg het advies om met de omwonenden een tafelgesprek te organiseren, zodat de kou uit de lucht zou verdwijnen.