Afbeelding

Afgeblazen fusie kost vier ton

Algemeen

SCHERPENZEEL De opgelegde fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel zal de gemeente uiteindelijk naar schatting ongeveer 4 ton gaan kosten. Barneveld houdt 5 ton over aan het proces. Het college van burgemeester en wethouders zet een streep onder de procedure. Dat zei wethouder Izaäk van Ekeren tijdens de opinieronde van de gemeenteraad.

Karen van den Bergh, gemeenteraadslid van de VVD, wilde tijdens de opinieronde weten of het nog mogelijk zou zijn de openstaande vier ton te innen bij de provincie Gelderland of het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook was ze benieuwd waarom Scherpenzeel een streep onder het proces wil zetten.

Wethouder Izaäk van Ekeren antwoordde dat de gemeente volgens schatting ongeveer een miljoen in de verdediging tegen de door de provincie Gelderland opgelegde fusie heeft gestoken.

Het is wel ironisch dat de provincie Gelderland de gemeente Scherpenzeel tot een fusie met Barneveld wilde dwingen, onder meer omdat de financiële positie van Scherpenzeel wankel en zwak zou zijn. De hele procedure kost Scherpenzeel uiteindelijk ongeveer vier ton. De gemeente Scherpenzeel had een team van 10 medewerkers opgetuigd die stukken met argumenten tegen de fusie moesten produceren.

De provincie Gelderland stond aan de kant van Barneveld, die een fusie prima vond. ‘De gemeente Barneveld heeft natuurlijk veel minder tijd en geld in het proces gestoken,’ aldus Van Ekeren. ‘Wij gunnen hen het geld en hopen dat het geld goed op hun rekening staat.’ Vorige week maakte het Ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat beide gemeenten 611.000 euro zouden krijgen om de kosten van de fusie te dekken.

Izaäk van Ekeren vertelde dat het voor Scherpenzeel onmogelijk is de ontbrekende vier ton nog ergens op te halen. ‘We zetten er nu een streep onder. Dit is een college van burgemeester en wethouders dat naar de toekomst kijkt. De fusie is verleden tijd. We willen nu de verhoudingen met de buren opbouwen en goed samenwerken,’ verklaarde Izaäk van Ekeren.

Afbeelding
Afbeelding