Zorgen over kosten inhuur

SCHERPENZEEL In de gemeenteraad leven zorgen over de hoge kosten van de inhuur van externe medewerker van de gemeente Scherpenzeel en alertheid op kostenbesparing door de ambtenaren. Dat bleek tijdens de opinieronde van de gemeenteraad.

Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA, begon over het bedrag van 256.000 extra personeelskosten. 

‘Waarom hoort de gemeenteraad dat zo laat. U geeft toch niet aan het einde van het jaar dat hele bedrag uit? Het college zou haar leven beteren en nu gaat het weer mis. 

Dit moet toch eerder duidelijk worden. Dan moet u dat melden.’

Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP, zei: ‘Het college van burgemeester en wethouders zeilt scherp aan de wind. 

Toch is het wel zaak om goed in de gaten te houden of de gemeente niet te veel geld uitgeeft.’

Wethouder Izaäk van Ekeren verklaarde dat vooral in het tweede deel van 2021 er veel externe medewerkers werden ingehuurd. ‘Dus toen liepen de kosten op.’

Van Ekeren vertelde dat de corona maatregelen en de perikelen rond de fusie een zware tol van het ambtelijk apparaat gevergd hadden. ‘We moesten mensen inhuren om alle taken uit te kunnen voeren.’

Het college van burgemeester en wethouders legt minimaal twee keer per jaar verantwoording af van de financiële stand van zaken. 

De tweede verantwoording vond vorig jaar in september plaats. Dat was volgens het college te vroeg in het jaar en wilde nog een derde opsturen. 

Dat lukte niet meer in 2021 en toen kon de raad niet meer reageren. Van Ekeren stelde voor om de tweede verantwoording nu later in het jaar naar de gemeenteraad te sturen.

Chris van den Berg voelde daar helemaal niet voor. ‘Dan kunnen we helemaal niet bijsturen.’

Zwankhuizen hoefde niet eerder cijfers te hebben. ‘Het belangrijkste is dat budgethouders intern goed in de gaten houden dat budgetten niet overschreden worden. Dat komt het wel goed.’

Van Ekeren had er alle vertrouwen in dat men in het gemeentehuis scherp en alert is.