VVD Scherpenzeel stelt schriftelijke vragen over ondermijning

SCHERPENZEEL De VVD Scherpenzeel heeft signalen ontvangen van mogelijke ondermijning in Scherpenzeel. Ondermijnende en/of georganiseerde criminaliteit vormen een groot probleem in Nederland. Niet alle inwoners en ondernemers herkennen het wanneer ze te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit.

β€œ We maken Nederland veiliger, door alle vormen van misdaad te bestrijden. In de strijd tegen georganiseerde misdaad moet de overheid zich aan strenge regels houden, terwijl voor criminelen alles lijkt toegestaan. De strijd tegen ondermijning lijken we als Nederland te verliezen en daarom moeten we er bovenop zitten en hebben wij nu schriftelijke vragen gesteld,” zegt fractievoorzitter Floris Valkenburg van de VVD Scherpenzeel.

Ondermijning is een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit waarbij de grenzen tussen de gewone maatschappij (de bovenwereld) en de criminelen (onderwereld) vervagen. Criminelen maken voor illegale activiteiten zoals bijvoorbeeld de productie van drugs en witwassen van geld gebruik van legale bedrijven en diensten. Criminelen huren en kopen panden en vragen hiervoor vergunningen aan. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af. Criminelen kunnen dit alleen doen door medewerking van β€˜de bovenwereld'. Ondernemers kunnen ongemerkt verstrikt raken in deze criminaliteit en weten dan vaak niet wat zij moeten doen. Ondermijning vindt niet alleen plaats op bedrijventerreinen en het platteland, maar ook in bijvoorbeeld winkels. "Om te voorkomen dat mensen door ondermijning in het vangnet van criminaliteit verstrikt raken is het belangrijk om erover te praten. Praat over ondermijning, in de krant, op internet en tv. Praat erover met elkaar,” zegt fractievoorzitter Floris Valkenburg van de VVD Scherpenzeel. Anoniem ondermijning melden? Bel Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.