‘Het gaat geen maanden duren’

SCHERPENZEEL De vorming van een nieuw college van burgemeester en wethouders met GemeenteBelangen Scherpenzeel en de SGP vordert gestaag en ‘ligt op schema’. Dat vertelde Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP, tijdens de opinieronde.

Floris Valkenburg, fractievoorzitter van de VVD, stelde de vraag hoe de collegevorming vorderde en vooral waarom er nog geen nieuw college van burgemeester en wethouders was. Op voorhand leken de onderhandelingen voor een coalitie niet zo vreselijk ingewikkeld te worden. GemeenteBelangen Scherpenzeel en de SGP vormen op dit moment al de coalitie. GemeenteBelangen Scherpenzeel levert met Henny van Dijk op dit moment één wethouder. De SGP heeft twee parttime wethouders, Gerard van Deelen en Izaäk van Ekeren. Eén van de twee zou zijn ambt neerleggen als het fusieproces afgesloten zou zijn. Dat is niet gebeurd.

Aangezien GemeenteBelangen Scherpenzeel de grootste fractie heeft, zou fractievoorzitter Henk Brons antwoord op de vraag van de VVD moeten geven. ‘Ik zie dat de grote roerganger van GemeenteBelangen Scherpenzeel afwezig is,’ verklaarde Maarten Zwankhuizen, fractievoorzitter van de SGP. ‘Dan geef ik maar antwoord. We liggen op schema.’

Chris van den Berg, fractievoorzitter van het CDA vroeg: ‘Wat is het schema? Wanneer denken jullie klaar te zijn?’ ‘Nou, dat gaat geen maanden meer duren,’ verklaarde Maarten Zwankhuizen. ‘Nee, dat snap ik,’ antwoordde Chris van den Berg. ‘Maar is het een kwestie van dagen of van weken?’ ‘Ik ga niet zeggen dat het een kwestie van dagen wordt. Dan hangt u aan het einde van de week aan de telefoon. Dat moeten we niet hebben,’ vond Zwankhuizen. ‘We zijn klaar als we klaar zijn.’

‘Man, in Amsterdam vormen ze nog sneller een college van burgemeester en wethouders,’ bromde Chris van den Berg.

‘Ik doe geen uitspraken,’ zei Maarten Zwankhuizen. 

De samenwerking tussen de GemeenteBelangen Scherpenzeel en de SGP zag er stabiel uit. Vlak voor de verkiezingen was er echter een opmerkelijk moment. De gemeenteraad moest bepalen hoeveel bevoegdheden de wethouders kregen bij de beoordeling van vergunning en bouwaanvragen. De oppositie had vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders.

De coalitie gaf de wethouders veel minder vrijheden. ‘We hebben al genoeg commotie gehad,' sprak Henk Brons toen. ‘We willen weten wat er speelt en problemen voorkomen.' Hij doelde daarmee op bijvoorbeeld de bouwplannen voor het Thomashuis op het Holevoetplein. Opvallend was dat het voorstel om het bestemmingsplan voor Vierzinnen tijdens de opinieronde van de agenda voor de raadsvergadering werd gehaald omdat de gemeente een fout had gemaakt.