Gemeente stopt vroegtijdig contracten Gazprom

Scherpenzeel De gemeente Scherpenzeel gaat de contracten met Gazprom voortijdig stopzetten. Met een spoedprocedure wordt gezocht naar een andere leverancier voor gas en elektriciteit. De recente sanctieverordening tegen Rusland na de inval in Oekraïne leidt ertoe dat de gemeente niet meer wil afnemen bij het Russische bedrijf Gaszprom.

Nieuwe leverancier

Voor het inkopen van gas en 

elektriciteit voor gebruik in de gemeentelijke panden is gemeente Scherpenzeel verbonden aan het Collectief Stedendriehoek (regio Achterhoek). 

De collectief gesloten overeenkomsten voor de huidige levering van gas met Gazprom Energy lopen tot en met 31 december 2023. 

Door middel van een spoedprocedure wordt nu gezamenlijk gezocht naar een nieuwe leverancier en het 

huidige contract met Gazprom zal voor 10 oktober 2022 beëindigd worden.

Instemmen

Momenteel wordt een versnelde aanbestedingsprocedure voorbereid om te zorgen dat er op tijd een nieuwe gasleverancier is. 

De uitvoering wordt door het Kernteam van het Collectief Stedendriehoek gedaan. Dit betekent dat alle deelnemers van het collectief die 

daaraan mee willen doen de komende weken mandaat moeten geven om deze spoedprocedure uit te voeren. 

Het Scherpenzeelse college heeft hierin ingestemd.

Compensatie

Het ministerie van EKZ heeft aangegeven dat gemeenten compensatie ontvangen van alle eventuele boeten, schadeclaims en schadevergoedingen als gevolg van het ontbinden van contracten