Afbeelding
Vakfotografie Westerduin

Boeren weg, wolven terug

De overheid wil Nederlandse boeren uitkopen. Waarom? Voor natuur. En voor woningbouw. Dat het opruimen van boerenbedrijven en dus inleveren van voedselzekerheid geen haalbare weg is, lijkt me duidelijk. 

Bij het huidige (slechte) immigratiebeleid telt Nederland over enkele tientallen jaren miljoenen inwoners meer. Wil je dan meer natuur en minder voedsel?

Realiseert iedereen zich dat in landbouwgebieden ook prachtige natuur kan zijn? Vraag eens aan mensen die de Hedwigepolder in Zeeland kennen. 

Prachtig akkerbouwgebied, vruchtbare grond, hoge opbrengsten. Binnenkort stroomt het vol met vervuild slib. Ooit heb ik dit beleid aan een Oegandese collega-promovendus in ‘Wageningen’ uitgelegd: vruchtbare grond teruggeven aan de natuur. 

Die verbaasde blik in zijn ogen: nooit zal hij het begrijpen. Trouwens, wat wil je voor natuur ‘aanleggen’? Zoals het was in het jaar 1900? Of in 900? En moet dat altijd stabiel blijven?

Ik ben er erg van overtuigd dat we zuinig op onze natuur moeten zijn. Maar die kramp moet eruit. En laten we niet denken dat we van natuur alléén kunnen leven.

Daarenboven zijn veel natuurliefhebbers blij met de komst van de wolf. Is ons landje daar niet te klein voor? 

Volgens ‘deskundigen’ loopt vee weinig risico en mensen lopen geen gevaar. Hebben onze voorouders dan eeuwenlang onterecht angst gehad voor de wolf? Wie een beetje volgt welke schade wolven aanrichten, schrikt echt. 

Meerdere keren per maand worden 

in Nederland schapen, kalveren en drachtige koeien aangevallen en gedood. Maar loslopende honden is toch veel erger? Dat wordt niet onderbouwd door cijfers! En ja, dat is zonder twijfel schadelijk, maar dat betreft meestal het opjagen van dieren en vervelende bijtwonden. 

Voor wat je bij een wolvenaanval ziet, moet je een sterke maag hebben: vaak meerdere schapen in stukken gescheurd en uiteen gesmeten over het weiland. 

Hoelang laten we boeren de dupe zijn van deze ‘natuur’?