Signalen van ondermijnende criminaliteit

SCHERPENZEEL De VVD fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders over ondermijnende criminaliteit in het dorp. Ze heeft signalen ontvangen dat deze vorm van misdaad ook in Scherpenzeel zou woeden. Fractievoorzitter Floris Valkenburg wil desgevraagd niet ingaan op de aard van de signalen.

Floris Valkenburg heeft een aantal vragen gesteld over dit grote maatschappelijke probleem. 

Op de website van de rijksoverheid wordt uitgelegd wat deze vorm van criminaliteit inhoudt: ‘Georganiseerde, ondermijnende criminaliteit bestaat uit veel soorten criminaliteit en activiteiten die daarmee samenhangen. 

Bij activiteiten maakt de georganiseerde criminaliteit gebruik van diensten uit de bovenwereld. Criminelen schuwen het niet om legale partijen te beïnvloeden of te onderdrukken. Denk daarbij aan volksvertegenwoordigers, ambtenaren en onschuldige burgers. 

Daarbij passen criminelen soms ook zwaar geweld toe, tot aan liquidaties in woonwijken toe. 

Het effect is dat bovenwereld en onderwereld met elkaar verweven raken. Dit ondermijnt en bedreigt onze samenleving en rechtsstaat.’

‘Ondermijnende en/of georganiseerde criminaliteit vormen een groot probleem in Nederland. Niet alle inwoners en ondernemers herkennen het wanneer ze te maken krijgen met ondermijnende criminaliteit. 

De VVD heeft signalen ontvangen van mogelijke ondermijning in Scherpenzeel,’ schrijft Valkenburg.

Hij wil weten: ‘Zijn er indicaties dat er sprake kan zijn van ondermijning in Scherpenzeel? Is voorlichting aan de inwoners overwogen om signalering en opsporing van ondermijning te verbeteren? 

Wordt er in breder verband samengewerkt met andere instanties dan de politie in de bestrijding van ondermijning?’

Verder vraagt Floris Valkenburg onder meer: ‘Is er om ondermijning in Scherpenzeel tegen te gaan en/of te voorkomen aanscherping nodig van beleid of nieuw beleid? Op welke punten zou dit zijn? 

Zijn er ongebruikte bestuursrechtelijke middelen die zouden helpen om de bestrijding en opsporing van ondermijning in Scherpenzeel te verbeteren? 

Heeft de gemeente voldoende capaciteit en expertise om de bestrijding en opsporing van ondermijning in Scherpenzeel te verbeteren? En zo niet, op welke terreinen vraagt dit dan om versterking?’

Het college van burgemeester en wethouders zal binnen afzienbare tijd schriftelijk antwoorden.