Afbeelding
Zwarte Land II

Nieuwe stap Zwarte Land II

SCHERPENZEEL De gemeenteraad gaat op 23 juni in debat over de kaders voor huidige en toekomstige bedrijventerreinen. Het debat gaat niet over de vraag of het bedrijventerrein ’t Zwarte Land II er moet komen, maar over de kaders voor de invulling van het terrein en de huidige bedrijventerreinen.

Het voorontwerp bestemmingsplan wordt binnenkort zes weken ter inzage gelegd, als het is ingediend bij de gemeente door de ontwikkelaar. Dan kunnen er inspraakreacties ingediend worden. Het voorontwerpbestemmingsplan wordt dan geplaatst op de website ‘Samen groeit Scherpenzeel’.

Wethouder Gerard van Deelen legde tijdens een persconferentie uit dat het ongebruikelijk is dat de gemeenteraad al in deze fase gaat spreken over de kaders. Deze worden dan verwerkt in het bestemmingsplan, samen met de inspraakreacties van inwoners en ondernemers.

‘Het Zwarte Land II kan het groenste bedrijventerrein van Nederland worden,’ stelde Gerard van Deelen. ‘Het bedrijfspand van Modiform wordt volgens de plannen helemaal ingepakt in het groen.’

Voor het bedrijventerrein geldt de formule van drie keer 2,5. Het gebouw van Modifom bezet de eerste 2,5 hectare. Voor lokale bedrijven is eveneens 2,5 hectare gereserveerd. Voor landschappelijke inpassing, met maatschappelijke plussen, staat ook 2,5 hectare in de planning. Voor het Modiform gebouw is een maximum grootte 11.000 vierkante meter afgesproken. Het gebouw gaat acht meter de grond in en boven de grond wordt het 12 meter hoog.Voor de maatschappelijke plussen kan gedacht worden aan wandel- en fietspaden, speelgelegenheid, recreatie en sport-mogelijkheden, met mogelijk horeca, zoals bijvoorbeeld een foodtruck. Ook hier gaat de raad in de opinieronde over van gedachten wisselen. ‘Je kunt nu niet in het weiland wandelen of fietsen. Dus dit is winst,’ aldus Van Deelen.

‘De gemeenteraad heeft in 2013 het college van burgemeester en wethouders opdracht gegeven welwillend naar deze plannen te kijken. In het verleden hebben we een aantal debatten over dit onderwerp gehad. Men heeft toen besloten door te gaan. Dat is ook onze opdracht,' vertelt Van Deelen. ‘De gemeenteraad mag nu haar mening geven. We zijn blij met de komende inbreng van de raad en de inspraakreacties. Daar worden de plannen alleen maar beter van'

Toch is er veel weerstand in het dorp tegen de plannen. ‘Het oorspronkelijke plan gaf een verkeerd beeld. Daar is de weerstand ontstaan,’ zegt Van Deelen. ‘We hebben veel input uit de samenleving gekregen via participatietrajecten. Die zijn verwerkt in de nieuwe plannen.’

Waarnemend burgemeester Wimar Jaeger is gevraagd naar een referendum. Hij zegde toe dat dit er zo komen als de plannen concreter waren. ‘Het college van burgemeester en wethouders zal dit proces niet in gang zetten. Dat is aan de gemeenteraad. Als zij besluiten dat er een referendum komt, zal die gehouden worden,’ aldus Van Deelen.